Slovenija
123907 ogledov

Zaradi tega prehranskega dopolnila umrla dva otroka

rešilec Saša Despot
Ne le, da po prehranskem dopolnilu posega več oseb, neutemeljeno ga uporabljajo tudi v previsokih odmerkih.

Uporaba priljubljenega prehranskega dopolnila narašča, še bolj pa je zaskrbljujoče, da številni odrasli uporabljajo odmerke višje od 5 mg, zaradi česar so ravni v telesu mnogo višje od najvišjih koncentracij, ki se naravno pojavljajo v telesu, razkriva analiza, ki so jo opravili v ameriškem raziskovalnem centru NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), izsledke pa povzema JAMA.

Alarmantno stanje

Glede na podatke NHANES pred letom 2005 ljudje niso posegali po dopolnilih v odmerkih višjih od 5 mg, leta 2018 je tak odmerek uporabljala vsaka osma oseba.

Stanje je nekoliko alarmantno, meni vodilna avtorica analize dr. Naima Covassin. »Večina ga dojema kot povsem varno dopolnilo, ker je naravno. Vendar to še ne pomeni, da je popolnoma neškodljivo in da nima pomembnih psiholoških učinkov,« opozarja dr. Covassinova.

S tem se strinja tudi Judith Owens, direktorica centra z motnje spanja pri otrocih na Pediatrični bolnišnici v Bostonu in profesorica nevrologije na Harvardu, ki pravi, da je uporaba prehranskega dopolnila ušla iz nadzora – uživa ga vse več otrok. Včasih ga otrokom, ki imajo težave s spanjem, brez posveta zdravnika dajo starši, včasih pa ga priporoči pediater.

Še več. V Kanadi opravljena raziskava je pokazala, da je bila v enem prehranskem dopolnilu vsebnost tega za 478 % višja, kot je bila navedena na embalaži.

Več o prehranskem dopolnilu, ki je priljubljeno tudi pri nas in tudi prosto dostopno v prodaji, si lahko preberete v tem članku.

Hitra rešitev ima lahko hude posledice na zdravje  

V zadnjih časih ima vse več odraslih in otrok težave s spanjem, k temu pa je dodatno prispevala še epidemija covida. Prehransko dopolnilo zdi kot hitra rešitev, ljudje pa imajo take radi, še piše JAMA. Strokovnjake skrbijo zapleti, ki se lahko pojavijo, če ga uporabniki jemljejo brez zdravniškega nadzora, še posebej v visokih odmerkih in dalj časa.

Možni neželeni učinki so glavobol, izčrpanost, omotica in zaspanost preko dneva. Pri višjih odmerkih je več možnosti tudi za neželene učinke.

Zgovorni so tudi podatki zastrupitev s tem prehranskim dopolnilom med otroci: med leti 2012 in 2021 je ameriški center za zastrupitve obravnaval 260.435 klicev zaradi otrok, ki so zaužili melatonin. Večina otrok je asimptomatsko okrevala doma, 4097 je bilo hospitaliziranih, 287 jih je potrebovalo intenzivno nego, 5 jih je potrebovalo mehansko ventilacijo, 2 sta umrla.

Kakšno je mnenje in priporočeni odmerki našega farmacevtskega regulatorja, Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), si lahko preberete tu.

Komentarjev 8
  • bobubob 10:17 12.avgust 2022.

    A cepil se je pa lahko prav vsak, brez predhodnega vpogleda 'zdravnika' v njegovo 'zdravstveno zgodovino'?

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 07:25 12.avgust 2022.

    Beden tekst. Beseda "malatonin" se pojavi v tekstu šele kor 380-ta beseda v članku. Pred tem sploh ne veš, o čem bereš. Navajanje nekih tujih agencij je popolnoma brezveze, ker noben ne ve, za kaj gre, kakšen vpliv imajo in ...prikaži več koliko so relevantne. Skropucalo. Edina pametna stvar v članku je povezava na med.over.net, tam je vse lepo, normalno in koncizno povedano.

  • papak 22:21 11.avgust 2022.

    V lajfu ne smeš goljufat. Raje vzemi kako naravno substanco, ki bo povečala proizvodnjo melatonina ali pa jej hrano ki že ima melatonin v sebi, ne pa fake melatonin žret. Ugasni modre luči, zmanjšaš svetlost na monitorju zvečer, ne bulji ...prikaži več v monitor v postelji.