Slovenija
23974 ogledov

Zaradi zapisov na družabnih omrežjih so začeli pošiljati kazni

PAvel Gantar, ovadba Reševalni pas/Twitter
Anton Olaj je šel v akcijo zaradi t. i. verbalnega delikta. Kazni že dežujejo.

Nekdanji poslanec Pavel Gantar je objavil dokument, iz katerega je razvidno, da mora zaradi svojega zapisa na Twitterju plačati kazen v višini 250,38 evra. 

Gantar se je namreč pred časom odzval na objavo uporabnice, v kateri je potožila nad padcem kakovosti življenja v Ljubljani - po njenem naj bi bili za to krivi protestniki. "Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!," je njen zapis komentiral nekdanji poslanec, s tem pa očitno prizadel generalnega direktorja policije Antona Olaja. Ta je podal ovadbo, saj naj bi bil Gantar do njega žaljiv in ga je z objavo prizadel. 

Zdaj mora Gantar plačati globo po 1. odstavku 6. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru.

"Tale prekrškovni postopek bo šel v anale stupidnosti," se je na objavo odzval ustavni pravnik in profesor na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc

"Hej, dr. Olaj, tule je policija v enem dokumentu ugotovila, da ste prizadeti. Ne vem, razen če je Policija angažirala sodnega izvedenca psihiatrije, je šla po mojem predaleč in bi šlo tle naznanit kak prekršek, če ne že KD... Razen, če gre morda za izkustveno presojo?," je Olaja povprašal odvetnik Žiga Dolhar.

"Pretiravate," mu je z eno besedo odgovoril Olaj.

A kot kaže, Gantar ni edini, ki ga generalni direktor policije preganja zaradi zapisov na Twitterju. Lotil se je celo uporabnika, ki vsebino objavlja pod psevdonimom Amarok Subalpine. Njegove objave naj bi posegle v Olajevo dobro ime in dostojanstvo, zato so ga povabili na "pogovor" na oddelek za gospodarsko kriminaliteto v Ljubljani. Če se ne bo odzval na njihovo vabilo, bo priveden prisilno, so ga še obvestili.

Objava je sprožila še precej pikrih odzivov, v katerih uporabniki Twitterja skušajo testirati meje, kaj Olaj smatra kot žaljivo.

Bojda pa naj bi bilo takih kazenskih ovadb še več, saj je Olaj napovedal "ničelno toleranco" do zaničevanja policije in policistov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • urban0 14:43 01.februar 2022.

    Olaj brezskrbi, saj se bo tudi postavila in našla taka vlada, ki bo tebe kaznovala za vse kar si zakuhal v zadnjem letu in upam da so ti dnevi šteti ko boš letel iz tega stolčka🤪... navaden podlež lažnivi si... 🥴

  • Ejsi_Disi 07:34 01.februar 2022.

    "Bojda pa naj bi bilo takih kazenskih ovadb še več, saj je Olaj napovedal "ničelno toleranco" do zaničevanja policije in policistov." Torej, lahko pričakujemo ovadbo Hojsa, ker je žalil policiste z lenuhi.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 07:33 01.februar 2022.

    cilj vsega tega seveda je, da bodo tile modeli lahko sproščeno žalili državljane, ti pa njih ne. V katerem režimu je že bilo tako?