Slovenija
17 ogledov

Zaradi žleda 18,4 milijona evrov evropske pomoči

slovenija 05.02.14, zled, led, sneg, zima, naravna katastrofa, zlom drevja, gozd Anže Petkovšek
Slovenija bo lahko iz Evropskega solidarnostnega sklada zaradi želdoloma lahko počrpala do 18,4 milijona evrov.

Evropska komisija je danes predlagala paket pomoči iz Evropskega solidarnostnega sklada za štiri članice, ki so jih konec lanskega in v začetku letošnjega leta prizadele naravne nesreče.

Slovenijo in Hrvaško je januarja in februarja letos hudo prizadela ledena ujma, zato je Sloveniji odobrena pomoč v višini 18,4 milijona evrov, Hrvaški pa v višini 8,6 milijona evrov.
Italija bo zaradi lanskoletnih poplav na Sardiniji dobila 16,3 milijona evrov, medtem ko je 3,7 milijona evrov namenjenih Grčiji za pomoč pri kritju stroškov potresa in več popotresnih sunkov na Kefaloniji in drugih Jonskih otokih v obdobju od januarja do marca letos.

Za obnovo infrastrukture

Nepovratna sredstva bodo zlasti prispevala k obnovi osnovne infrastrukture in storitev, povračilu stroškov zaradi izrednih razmer in reševalnih operacij ter kritju nekaterih stroškov sanacije v prizadetih regijah.

Podporo v okviru solidarnostnega sklada EU morata odobriti še Evropski parlament in Svet EU.
Slovenska vlada je konec marca skupno škodo zaradi žledoloma ocenila na 429,4 milijona evrov. Polovica te škode, torej 214,3 milijona evrov, je nastala v gozdovih in na gozdnih cestah.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:09 27.avgust 2014.

    429,4 milijona evrov škode, dobimo pa 18 milijonov evrov škode...mislm sj neki je sam....praktično skoraj nič v primerjavi s škodo.Sploh pa..me zanima glede na to da je polovica škoda v gozdovih zanima koliko od teh 18 milijonov bo šlo ...prikaži večo za ponovno rast gozdov in vzpostavitev v prvotno stanje gozda. A bo šlo 9 milijonov (torej pol) tako kot bi bilo edino pravično ali manj? ker sam se bojim da bo zelo malo šlo za sam gozd.