Slovenija
73 ogledov

Zaradi zlorab protestni shod na Primorskem

joga Shutterstock
V Izoli pripravljajo shod proti guruju in učitelju joge Svamiju, avtorju sistema Joga v vsakdanjem življenju. Svami naj bi spolno zlorabil vrsto učenk. S primerom se ukvarja koprska policija.

Ob 11. uro se v Izoli pričenja shod nasprotnikov in zagovornikov guruja Svami Mahešvaranande. Nekatere ženske, ki so hodile na jogo, trdijo, da jih je izkoristil in spolno zlorabil. Obtožbe, s katerimi se ukvarja tudi policija, so številne člane društva Joga v vsakdanjem življenju napeljale k odstopu. Guruja zlorab obtožujejo tudi ženske z drugih koncev sveta, kjer je predaval o duhovnosti in učil jogo.

Na shodu v Izoli je tudi Avstrijka Angela. Angela je t.i. "številka 5" na seznamu tistih, ki so svojo zgodbo upale objaviti na spletu. Do zdaj je o zlorabi na spletu spregovorilo šest žensk. Avstrijka bo svojo zgodbo delila z vsemi, ki bodo tam; pridružila se ji bo tudi zlorabljena Slovenka. Organizatorji si želijo, da bi se dogodka udeležili tudi podporniki Svamija ter se na lastne oči prepričali o resnici.

V Sloveniji je zgodba o zlorabah prišla na dan, ko je mlada Koprčanka podala prijavo na policijo zarad zlorab pred več leti. Z jogo se je začela ukvarjati že kot najstnica, bila pa je Svamijeva učenka. Danes 66-letni Svami, kot ga kličejo, jo je nekoč polical k sebi. Zraven je bila še ena učenka, ki je začela božati Svamija, on pa omenjeno dekle. Z drugo učenko sta ji slekla hlače, Svami se je nanjo ulegel in želel prodreti vanjo - pred tem jo je vprašal, ali je nedolžna in ko je pritrdila, si je premislil. Ukazal ji je, naj ga zadovolji z usti - rekel ji je, naj "pije". Takšno zadovoljevanje se je ponovilo še nekajkrat.

Svami Mahešvarananda je razvil svoj sistem joge - Joga v vsakdanjem življenju, nauk o jogi pa je ponesel na Zahod. Prejel je veliko mednarodnih priznanj, v Indiji pa mu je bil podeljen tudi častni naziv doktor joge in profesor duhovne znanosti.

Komentarjev 4
  • Skippy 23:16 18.september 2011.

    Kako točno se braniš za 5 let nazaj?

  • Koprčan 20:30 18.september 2011.

    Lahko da ta guru koga preveč moti. Zgodba me spominja na Asanža in Kana. In tudi braniti se na obtožbe, da si posilil nekoga pred več leti je malo težko. Navadna blamaža. Najprej pohotne babnice se kurbarijo vsepovsod nato pa ...prikaži več še obtožujejo nekoga da jo je posilil 10 let nazaj.

  • zic 11:42 18.september 2011.

    ha ha, se je stari kr znajdu...drugi hodjo pa s trdim naokoli ;)))))))