Slovenija
15 ogledov

Zarečeni kruh Karla Erjavca

Erjavec je pred dvema letoma podprl razrešitev Podobnika. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Erjavec: Računsko sodišče je treba spoštovati. Stara izjava Karla Erjavca je poziv premierju Pahorju, naj ga razreši.

''Če se bo izkazalo, da je poziv računskega sodišča upravičen oziroma so izpolnjeni pogoji za ta poziv, potem to pomeni, da se zavzemam za razrešitev ministra Podobnika.''

To je Karl Erjavec o pozivu računskega sodišča za razrešitev svojega predhodnika povedal februarja pred dvema letoma. Zdaj je poziv za razrešitev doletel njega.

Erjavec je takrat poudaril, da pri pozivu ne gre za to, da bi minister goljufal ali prejemal kakšne podkupnine. ''Gre za to, da minister očitno ni sledil pozivu računskega sodišča, naj odpravi določene pomanjkljivosti,'' je povedal Erjavec.

To zadevo sicer "težko komentiram, prepričan pa sem, da bo predsednik vlade ravnal v skladu z zakonom in ustavo". Dodal je, da bi bilo to pomembno z vidika pravne prakse in utrjevanja pravne države. Dodal je še, da je računsko sodišče najvišja revizijska avtoriteta v državi, ki jo je treba spoštovati.

Golobič: Pahor ne sme iti mimo tega
''Ne bi želel prehitevati, kar bomo izvedeli in slišali," je prvak Zaresa Gregor Golobič dopoldne odgovoril na vprašanje, kakšno stališče bo stranka Zares zavzela na današnji koordinaciji koalicijskih strank. Na njej bo glavna tema usoda ministra Erjavca.

Golobič pričakuje, da bo svoje stališče povedal predvsem premier, nato bo zadeve pojasnil Erjavec, potem pa se bodo odločili. Golobič se ni želel izjasniti, ali bo kot prvak Zaresa vztrajal pri stališču, da je v primeru poziva za razrešitev s strani računskega sodišča Erjavca treba razrešiti.

Ker je bila novinarska konferenca Golobiča in računskega sodišča istočasno, je dejal, da je vprašanje hipotetično. "Načelno stališče je stranka že izrekla, in sicer, če računsko sodišče poseže po tem skrajnem ukrepu, je to nekaj, mimo česar predsednik vlade ne sme iti, kot se je zgodilo pred leti v primeru ministra Podobnika," pa je o stališču Zaresa povedal Golobič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.