Slovenija
33 ogledov

Zares na stran LDS?

(Foto: IFP) Žurnal24 main
Erjavec in Tomšič: Zares se bo postavil na stran LDS. Makarovič: Golobič sam ne bo odigral vidnejše vloge. Gulič: ni razloga za postavljanje na katerokoli stran.

Po tem, ko je stranka LDS postavila premierju Borutu Pahorju nekatere pogoje in  zagrozila, da bo v primeru njihove neizpolnitve izstopila iz koalicije, se bo na to odzvala tudi stranka Zares.

Prvak stranke Gregor Golobič je leta 2008 skupaj s Pahorjevo SD in LDS sklenil tako imenovani trojček. Na čigavo stran se bo postavil zdaj? Kakšno vlogo lahko tukaj odigra Zares?

Mislim, da ni dobro, če nekdo postavlja predsedniku vlade ultimate to samo kaže na trenja.
Karl Erjavec

Po mnenjih nekaterih na levici je izstop LDS iz koalicije za Zares sanjski scenarij. Ker bi tako ostala v koaliciji le Zares, bi se kot edini tekmec Pahorja okrepili. Kaj lahko pričakujemo od Golobiča?

Vse je še odprto
"Če bi sklepal na dosedanja stališča Zaresa, bo seveda na strani LDS-a – glede na to, da je Brezigarjeva tej stranki prav tako mrzka, kot je LDS-u. A dvomim, da bi se ena stranka  dejansko odločila za tak radikalen korak, torej izstop iz koalicije," meni politični analitik Matevž Tomšič. Pravi tudi, da si LDS s temi pogoji pravzaprav ni zaprla vrat ter da obstaja prostor za končni sporazum.

"Mislim, da se bo Zares postavil na stran LDS, saj so skupaj vodili to 'akcijo'. Tudi v Zaresu so bili mnenja, da je generalna državna tožilka kršila ustavo in zakone," ocenjuje Karl Erjavec, predsednik stranke DeSUS.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Zadeve ima pred sabo in se bo že odločil, kot se pač bo. Mislim pa, da ni razloga, da bi se postavljal na kakšno stran," pa meni Aleš Gulič (LDS) in na vprašanje, kakšen končni razplet lahko pričakujemo, dodaja: "Zadeve so odprte. Glede na to, da premier vendar na neki način zna upoštevati argumente, okoliščine in se s tem rad tudi pohvali, mislim, da je vse mogoče."

LDS ne bo kar izginila
"Dvomim, da bo imel Zares od tega kakšno posebno dolgoročno korist. LDS se utegne taktično umakniti iz vlade, ne bo pa se umaknila s političnega prizorišča. Če bo LDS dovolj spretna v pridobivanju glasov tistih, ki so leta 2008 glasovali za sedanji trojček, zdaj pa vlade ne podpirajo več, ima še vedno določene perspektive," o tem, ali bi izstop LDS koristil Zaresu, pravi Matej Makarovič in dodaja, da Zares z Golobičem verjetno nikoli več ne bo mogel odigrati vidnejše vloge.

Tresla se je gora, rodila pa miš?
"Mislim, da se na koncu ne bo nič spremenilo. Pahor bo dal izjavo, da podpira Zalarja, spremembe zakona o tožilstvu in tako naprej. LDS se sama postavlja v zoprn položaj. V opoziciji se LDS ne bi dobro obnašala, ker bi izpadla kot tujek," pa še zaključuje Tomšič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.