Slovenija
15 ogledov

Zares podpira SLS

"Podpiramo zakon o ustanovitvi občine Ankaran, ki so ga v proceduro vložili posl Žurnal24 main
SLS vložila nov predlog zakona za ustanovitev občine Ankaran. Juri o ravnanju odbora za lokalno samoupravo: Gre za skrajno neodgovorno ravnanje, ki ne bo brez posledic.
Pravna strokovnjaka Lojze Ude in Igor Kaučič poudarjata, da bi moral državni zbor odločbo sodišča spoštovati. Ude je prepričan, da o usodi zakona ne more odločati odbor. Ta lahko pove svoje stališče, ki je lahko tudi odklonilno, ampak izreči se mora državni zbor na plenarnem zasedanju. Ustavno sodišče po besedah Kaučiča v rokah nima sredstev, ki bi poslance prisilili, da ravnajo v skladu z odločbo ustavnega sodišča, a so to dolžni, saj "ravnanje po odločbi ustavnega sodišča pomeni spoštovanje ustave".

Poslanci SLS so po torkovem zapletu na pristojnem odboru, ko je bil predlog za ustanovitev ankaranske občine zavrnjen brez glasu proti, vložili nov predlog zakona o ustanovitvi občin.

Po prepričanju poslanca SLS Franca Bogoviča je bil scenarij koalicije in dela opozicije na odboru za lokalno samoupravo v vsakem primeru preprečiti ustanovitev občine Ankaran in s tem na referendumu izkazane volje Ankarančanov in uveljavitev ustavne pravice. To se je, kot poudarja, pokazalo tudi tako, da je bila razprava o odločbi ustavnega sodišča na odboru sploh omogočena. Da bi to napako popravili, predlagajo spremembo zakona o ustanovitvi občin.

V SLS so še prepričani, da je zadnji primer razkril dvojnost slovenske pravne države. "V primeru občine Mirna veljajo ena pravila, v primeru občine Ankaran pa druga," opozarja Bogovič in poudarja, da se pri Mirni odločba ustavnega sodišča spoštuje brez kančka dvoma, pri Ankaranu pa se o njej dvomi. "To je narobe svet in to ni pravna država."

Nad ravnanjem odbora je ogorčen tudi vodja poslancev Zares Franco Juri, ki je prepričan, da je v ozadju intenzivno lobiranje. “Pričakujem, da bodo volitve za Koper razpisane kmalu, kot bodo za Mirno. Tako bomo lahko začeli normalno delovati, lahko bomo sprejeli proračun in se razvijali naprej,” pravi koprski župan Boris Popovič. Na vprašanje, kako so zlobirali rezultat glasovanja v parlamentarnem odboru za lokalno samoupravo, pa: "Jaz vselej lobiram samo z argumenti."

Ker zakona o ustanovitvi občine Ankaran sedaj ni, Juri omenja možnost, da bi položaj popravili z dopolnilom ali sprejetjem novega predloga zakona z minimalno razliko v besedilu, morda dvojezično dikcijo v naslovu. Zadnjo možnost so uporabili v SLS, kjer obenem vladi predlagajo, da isti predlog vloži takoj tudi sama po nujnem postopku, da bi bil lahko predlog obravnavan že na januarski seji državnega zbora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.