Slovenija
13 ogledov

Zarja zadolžila občino

Zarja Jerca Božič Kranjec
Krediti. Zarja naj bi po nepotrebnem zasedala kvoto zadolževanja občine.

Krediti, ki so jih najeli v Zarji, stanovanjskem podjetju v večinski občinski lasti, zasedajo kvoto zadolževanja, ki jo ima na voljo mestna občina. To je sporno predvsem zaradi informacij, da Zarjini krediti naj ne bi bili v skladu z interesi mestne občine in občanov, temveč med drugim najeti za nakupe delnic, na primer Jelovice.

Nadzorni še ne ve

"Kot kaže, je bilo ne samo v preteklosti, temveč tudi letos novo zadolževanje, ki zelo posega v poslovanje Zarje in posredno vpliva na stanje javnih financ novomeške občine," nam je povedal Gregor Macedoni, občinski svetnik liste Gremo gor.

Kolikšni so krediti, ki jih je letos najela Zarja, naj bi nadzorni svet, kot nam je dejal Miha Božič, njegov predsednik, izvedel v petek, ko bodo zaslišali Miloša Dularja, direktorja, ki je nedavno odstopil. Za zdaj je znano, da so za nakup delnic Jelovice potrebovali tudi 1,5 milijona kredita, za katerega nadzorniki niso dali soglasja. "A poslovanje Zarje poteka nemoteno in nič ni ogroženo," je poudaril Božič.

Morda tudi sedem

Urška Ban, vodja urada za splošne zadeve na mestni občini, nam je pojasnila, da ima pet občinskih podjetij in zavodov za skupno osem milijonov evrov kreditov in izdanih poroštev, od tega Zarja 4,6 milijona evrov. Macedoni ima o višini kreditov Zarje drugačne informacije: "Zadnje informacije pravijo, da je zadolžitev Zarje za tri, štiri milijone evrov višja, kot je bila v začetku letošnjega leta, ko je znašala dobre tri milijone evrov."

Mestna občina sama je, kot je dejala Banova, zadolžena za 6,9 milijona evrov. "Mestna občina ima prostih še 700 tisoč evrov letne kvote, namenjene odplačilu glavnice in obresti, njena kvota za to pa znaša 2,7 milijona evrov," nam je povedala Banova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.