Slovenija
13 ogledov

Žarnića za ministra za okolje

Roko Žarnič, Borut Pahor, Karl Erjavec Žurnal24 main
Roka Žarnića je premier Borut Pahor izbral za novega ministra za okolje in prostor; Žarnić bo na fakulteti ostal v petinskem razmerju kljub Pahorjevi željam.

"Na to gledam kot na vrhunec svoje kariere. Probleme ministrstva poznam kot navaden državljan," pravi bodoči okoljski minister Roko Žarnić.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Med prioritete šteje evropska sredstva in plinski terminal. Žarnić bo obdržal petinsko zaposlitev na fakulteti kot vodja raziskovalnih projektov, , čeprav je premier Borut Pahor posebej poudaril, da želi popolnega ministra.“Gre za področje, ki je zelo široko, polno problemov in ki na vrhu zahteva polnega človeka s širokim horizontom znanja ter absolutno osredotočenega zgolj na delo tega področja,” je dejal premier. O kandidatu mora sedaj glasovati še državni zbor.

Premierja Pahorja sem ob najinem prvem pogovoru prosil, če bi lahko na univerzi ostal dvajsetodstotno,” je nekaj minut po Pahorjevem nastopu, da “gre za zahtevno ministrstvo, ki se po navadi podcenjuje”, dejal Žarnić.

Štirje projekti pomembnejši
Bodoči minister poudarja svoje reference in našteva raziskovalne projekte, za krmilom katerih želi ostati tudi kot minister: sedmi okoljski program, mednarodni konzorcij trinajstih partnerjev, projekt vpliva podnebnih sprememb na kulturno dediščino, pa še projekt vpliva uporabe visokotehnoloških materialov na konstrukcije. Te zadeve so mednarodne obveznosti, pravi Žarnić: “Premier jih razume in bo dovolil, da bom z svojo ekipo še lahko sledil tem zahtevam.”

Pahor je podvomil tudi o delu protikorupcijske komisije pod vodstvom Draga Kosa in poudaril, da Franca Križaniča ne namerava zamenjati. Križanič pa je že napovedal več ukrepov za zaščito svojega imena in osebne integritete, ki naj bi ju napadlo načelno mnenje komisije.

 

Upa, da bo zdržal
Dosedanji minister Karl Erjavec je ob tem dejal: "Želim, da vlada čim prej nadaljuje delo v dobri kondiciji. Računam, da bo (Žarnić, op. p.) že v tem mesecu zavihal rokave. Pričakujem, da bo deležen lepšega konca, kot sem ga bil sam."

Zalar brez podpore Pahorja?
Po poročanju današnjega Dnevnika naj bi napetosti v koaliciji povzročil Pahorjev klic podpore generalni državni tožilki Barbari Brezigar, za katero je znano, da s pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem ni v najboljših odnosih.

Čeprav je Brezigarjeva o klicu premierja spregovorila že v intervjuju za Delo 23. januarja, naj bi se v LDS spraševali, ali to pomeni, da Zalar ne uživa Pahorjeve podpore. Premier je namreč menda tožilko klical mimo vedenja Zalarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.