Slovenija
2 ogledov

Zasebni kapital si lahko kupi politični vpliv!

“Popravljalnih ukrepov nismo zahtevali, ker jih je MOL že izvedla, določenih nep Žurnal24 main
Stranke se pripravljajo na letošnja soočenja pred volitvami. Na papirju je financiranje kampanje urejeno, v praksi pa je nered, ugotavlja Greco.

Slovenija teoretično izpolnjuje evropska merila na področju financiranja političnih strank, v praksi pa je slika čisto drugačna. Stranke namreč brez težav najdejo načine, kako zaobiti zakon, in za to niso kaznovane niti s strani volivcev niti nadzornih organov. Tako dramatično oceno je v svojem poročilu sprejela ocenjevalna skupina Greca (skupina držav v Svetu Evrope proti korupciji).

 

Kaj naj stori vlada?

Skupina Greco med drugim priporoča slovenskim oblastem, naj od strank zahtevajo podrobnejše razkritje odhodkov, naj se zagotovi javni dostop do celotnih letnih poročil strank in naj se dvigne zgornja meja sankcij.

Vpliv se lahko kupi
Slovenijo je skupina obiskala septembra 2000. Pregledala je več področij, a najbolj kritične so ugotovitve o financiranju političnih strank. Skupina je ugotovila, da so zaradi dragih predvolilnih kampanj in upada članstva stranke vse bolj odvisne od financiranja zasebnikov. To pa lahko poveča tveganje "kupovanja političnega vpliva", opozarja Greco. Domnevne kršitve pri financiranju strank država ne preiskuje niti ne kaznuje. Računsko sodišče namreč za to nima ne dovolj pooblastil ne dovolj sredstev.

Javnost neobčutljiva
Greco še ugotavlja, da mediji pogosto poročajo o kršitvah predpisov, da pa problema netransparentnega financiranja politike javnost sploh ne šteje za pomembno zadevo. Greco še svetuje oblastem: prioriteta naj bodo nadzor in jasna pravila igre!

Skupina Greco med drugim priporoča slovenskim oblastem, naj od strank zahtevajo podrobnejše razkritje prihodkov in odhodkov, naj se zagotovi javni dostop do celotnih letnih poročil strank in naj se dvigne zgornja meja sankcij.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.