Slovenija
16 ogledov

Zasoljeni Mesarski most

"Sol, ki ni na bazi klorida, je precej dražja od navadne soli za posipanje cest. Žurnal24 main
Posebno soljenje. Sicer ogrevani Mesarski most bodo solili z drago soljo, ki ne bazira na kloridu. Žitni most za zdaj brez gretja.

Del Mesarskega mostu je zaradi nevarnosti padcev zaprt za prehod – vročevod, ki je vgrajen v konstrukcijo, namreč ne zagotavlja taljenja snega na vsej površini. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) na vprašanje, ali bosta stranski plošči zaprti vse leto, niso odgovorili, so pa v javnem podjetju Energetika Ljubljana pojasnili: “Stranski plošči sta zaprti zaradi ledu, ki se je nabral na steklu. Po sneženju je treba s stekla odmesti sneg in ga posuti s soljo, ki ni na bazi kloridov, ter tako preprečiti ustvarjanje ledu. Tako pripravljeno steklo ob zdrsu ne bo nevarno.” Običajna sol, so dodali na Energetiki, bi poškodovala trajni elastični kit, ki povezuje steklo.

Na MOL so povedali, da je sol, ki ni na bazi kloridov, namenjena le za Mesarski most, ne pa tudi za katere druge javne površine.

“Do zdaj ni bilo posluha”
Aleksander Lorenčak, lastnik Skosala, ki občini dobavlja to sol, pravi, da so kloridi največji sovražniki kamna in rastlin. “V bistvu gre za granulat, bele kroglice – besedo sol uporabljamo le pogovorno,” je opisal posip za granitne in parkovne površine. “Mesarski most je narejen iz tonalita, slovenskega kamna, ki ga je dobavljal Mineral. Mi smo ta posip razvili tudi za ta granit, posebno za Mineral, ampak do zdaj za njegovo uporabo ni bilo posluha,” je dejal Lorenčak.

Koliko stane sol, ki ni na bazi kloridov, Lorenčak ni želel povedati. Dejal je le, da je precej dražja od soli, s katero se praviloma posipajo ceste, se je pa tudi manj porabi.

Kamen in kloridi
Tonalit. Prav na tonalitu, slovenskem granitu, so se pokazali negativni vplivi kloridov. Posledice niso vidne že prvo leto, sčasoma pa se pojavijo madeži, kamen se lušči, bolj privlači vlago in podobno. Ne gre toliko za kamen sam, ampak za obdelave, ki so bile na njem izvedene (poliranje, žganje in drugo), pravi Lorenčak.

Žitni most: dogovarjanje
Darja Lesjak, direktorica Službe za razvojne projekte in investicije MOL, je povedala, da so za prekop zemljišča ob Žitnem mostu doslej dobili le načelno soglasje lastnikov, dokončnega pa ne (prekop je potreben, da bodo lahko potegnili kabel do transformatorske postaje). Po besedah Lesjakove se še odločajo o pogojih, ki so jim jih za prekop postavili lastniki, predvidoma pa naj bi se dogovorili v enem tednu.

“Projekt nizkonapetostnega priključka je v postopku pridobivanja soglasja Elektra Ljubljana, v teku je tudi javno naročilo za izbor izvajalca del,” je še povedala Lesjakova. Spomnimo, za talno ogrevanje Žitnega mostu bo MOL predvidoma plačala dobrih 34 tisoč evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.