Slovenija
17 ogledov

Zastonj dom in kosilo

Če bi morali delavci zapustiti dom, bi ostali brez stalnega prebivališča; tako p Žurnal24 main
Delavci SCT. V domovih bodo brezplačno, dokler ne bodo prejeli denarja iz jamstvenega sklada.

Stsika. Od 111 odpuščenih delavcev SCT Obratov jih 34 prebiva v treh samskih domovih SCT. Dokler ne bodo prejeli denarja iz jamstvenega sklada, bodo tam brezplačno, poleg tega pa bodo vsak dan dobili topel obrok, je za Žurnal24 povedala Marjanca Kaučič, direktorica podjetja Novista, hčerinskega podjetja SCT, ki za SCT opravlja namestitvene storitve.

Kosila so ob pomoči sindikata gradbenih delavcev organizirali prek Malega princa, ki je podobno pomoč ponujal tudi Vegradovim delavcem, ko so ostali brez zaposlitve.

Pravice tujcev
S stalnim prebivališčem
. Dvakrat na leto lahko na centru za socialno delo prejmejo izredno socialno denarno pomoč v višini 229 evrov; prejmejo lahko tudi nadomestilo zavoda za zaposlovanje v višini do 611 evrov na mesec. Trajanje nadomestila je odvisno od dolžine zaposlitve in delovne dobe.

Dom podražili
Ko so bili brez sredstev za preživljanje, namestitve niso plačevali niti delavci Vegrada. Kot nam je razložila Alenka Gril, stečajna upraviteljica Vegrada, so se z delavci pobotali oziroma so jim znesek namestitve v samskem domu (50 evrov) trgali od plač – ker pa teh niso izplačevali, so jim ga odbili od skupnih terjatev, ki jih delavci terjajo v stečajnem postopku.

Kot nam je dejal nekdanji vegradovec Seid Nišić, so delavci našli službe drugje ali pa odšli v Bosno in se v Ljubljano vračajo občasno, da se zglasijo na zavodu za zaposlovanje in preverijo pošto. Za Vegradov samski dom so morali znova začeti plačevati (in sicer polno ceno 130 evrov), ko so prejeli sredstva jamstvenega sklada. Seid je prejel 4.500 evrov.

Jamstveni sklad
Delavci SCT Obratov lahko izplačila predvidoma pričakujejo konec marca, je povedal Aleš Marinšek iz jamstvenega sklada. V 90 dneh po prenehanju delovnega razmerja morajo vložiti vloge in dokazila, da so terjatve prijavili sodišču; šele ko sklad od stečajnega upravitelja prejme podatke o konkretnih zneskih, lahko začne izdajati odločbe. Delavcem pripada enkratni znesek v višini 4,5 plače; prijava na zavod za zaposlovanje pa ni pogoj za izplačilo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.