Slovenija
380 ogledov

Zastonjkarji nezaželeni

pomol portorož
1/5
Bralka
Centralna plaža. Kopalci se razburjajo, ker je v Portorožu dostop do nekaterih pomolov, ki jih upravlja občinsko javno podjetje Okolje, omejen. Dejansko je nezakonito plačljiv.

N

Sretan Stanišič | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
a dva od portoroških pomolov, ki jih upravlja občinsko podjetje, je po novem dostop omejen – če poenostavimo, vstop nanju je plačljiv. Kopanje oziroma ležanje na njiju dovolijo le tistim, ki najamejo pri Okolju ležalnik ali senčnik. Cene so različne. "Na enem pomolu imamo akcijske cene, za tri evre ob varovanju, s katerim smo preprečili tudi kraje, ki se dogajajo vsak sezono na plaži, dobite ležalnik, senčnik in prost vstop v WC ter možnost tuširanja, na drugem pa so cene običajne,“ nam je razložil vodja portoroške centralne plaže Sretan Stanišič. Na drugem pomolu je treba plačati po pet evrov za najem ležalnika in senčnika, enkratni obisk WC-ja je pol evra. "Zastonjkarji na teh dveh pomolih so nezaželjeni,“ še pravi. Odziv kopalcev pa je po njegovih besedah pozitiven, saj so včeraj oddali 70 odstotkov ležalnikov in senčnikov na cenejšem pomolu.

Nekateri kopalci jezni

"Tujcev je na plaži okoli 25 odstotkov, prejšnja leta jih je bilo okoli 40 odstotkov, preostalo so slovenski gostje, tisti najrevnejši si najema seveda ne morejo privoščiti,“ še pove vodja plaže. Dodajmo, da svojih ležalnikov ali senčnikov na plažo ni dovoljeno nositi.

Na zaračunavanje kopanja na portoroških pomolih nas je opozoril bralec Igor, ki je zaradi tega ogorčen. Tudi sam se je pozanimal pri upravitelju pomolov. "Tam so mi rekli, da samo z brisačo ne smemo na pomol, ker bi tistim, ki so plačali za ležalnik, bilo morda nelagodno. To je norost,“ je ogorčen. Da vsi z novostjo niso zadovoljni, smo se dopoldne na plaži prepričali tudi sami. Kar nekaj razburjenja kopalcev, ki ne morejo na pomola, pa so deležni tudi sami uslužbenci upravljalca plaže.

"Hotel Riviera tako ravna že leta,“ pa opozarja član uprave Okolja Alen Radojkovič, ki smo ga poklicali in preverili, kako to, da omejujejo dostop do morja, saj zakonodaja tega ne dovoljuje. Njegova izjava sicer ne potrjuje tega, kar smo ugotovili na terenu: "Vse je ostalo enako, le ležalnike smo postavili na pomola po vzoru omenjenega hotela.  Dostopa ne prepovedujemo, verjetno pa bi bilo ljudem na tleh na brisačah ob gostih na ležalnikih nelagodno ležati,“ ocenjuje.

To je kršenje zakonodaje

Morje, vodno zemljišče morja, plaža in priobalno zemljišče morja so naravno javno dobro, kar pomeni, da jih lahko uporablja vsakdo pod enakimi pogoji. Zakonodaja torej omogoča, da se kopamo brez plačila povsod, tudi na portoroških pomolih. Inšpektorji za okolje in naravo so lani sredi turistične sezone prvič prepovedali zaračunavanje vstopnine vsem upravljalcem plaž; kopanje ni plačljivo, zagotovljen mora biti prost dostop do morja. Vstopnina se lahko zaračunava le izjemoma, če je upravljalec na obali zgradil objekt, brez katerega kopanje ne bi bilo mogoče; pomol ali grajena obala sem ne spadata. Za prekršek je zagrožena kazen od štiri tisoč do 125 tisoč evrov za pravno in od 400 do 1.200 evrov za fizično osebo.

Dodajmo, da portoroške pomole upravljajo različna podjetja, del jih ima v upravljanju družba Hoteli Bernardin, ki je enega oddala lokalu Alaya in je nanj dostop omejen, del jih upravlja Okolje Piran del pa družba Istrabenz turizem.

Komentarjev 35
  • Žurnalček 13:40 19.avgust 2013.

    Niso pomoli narejeni za ležanje turistov, ampak za privez ladij. Nobeden ne more spremeniti namembnosti- ipredpisala jo je država- pomola in potem še to računati za svoj žep. Obala , kakor tudi morje so državni in ne občinske, tako da ...prikaži več one nimajo nikakršnje pristojnosti .

  • Ronald Reagan 13:06 18.avgust 2013.

    Portorož obvladuje smrdljiva južnjaška mafijska banda...Sterat jih je treba od kod so prišli potem pa bomo imeli slovenci dostop dp svojega morja.

  • 1111 08:59 18.avgust 2013.

    ...tej inšpektorji nimajo jajc...tako je naročila "oblast" v Piranu...saj dobijo "provizijo" od hotelov in drugih tičkov....VSE ZA TURIZEM V PIRANSKI OBČINI....razlaga Pero v Piranu...