Slovenija
133 ogledov

Zastopnik odgovarja: pralne kroglice znižajo porabo detergenta

pralni stroj Žurnal24 main
Pralne kroglice in oreščki po ugotovitvah testa Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ne perejo nič bolje od vode, rezultati pranja s kroglicami in oreščki so v povprečju celo slabši od pranja s čisto vodo, zato potrošnikom odsvetujejo njihov nakup. Zastopnik: testi v Italiji kažejo, da znižajo porabo detergenta.

Dobre rezultate pri pranju namreč doseže le pralni prašek. "Ko kroglicam dodamo prašek, postanejo bolj učinkovite. Več ga dodamo, bolj so učinkovite," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila Dušica Breskvar iz ZPS in pojasnila, da brez praška ne gre "pričakovati rezultata".

Če ni učinka, je po njenem mnenju vsaka kroglica "stran vržen denar, kljub ekološkemu ravnanju". Ob tem se je sicer vprašala, koliko je to ekološko, saj je treba kroglice proizvesti, upoštevati pa je treba tudi transport.

Tistim, bolj ekološko naravnanim, Breskvarjeva svetuje, da zmanjšajo količino pralnega praška – razpredelnica, ki je na embalaži praškov, je namreč narejena na zgornji in ne na spodnji meji praška.

"Če smo ekološko zelo ozaveščeni in smo pripravljeni sprejeti tudi slabše oprano perilo, potem je bolje, da peremo v sami vodi. Morda zvišamo temperaturo pranja, kupimo stroj z dobro centrifugo," je še ocenila Breskvarjeva in svetovala, naj potrošniki madeže odstranijo takoj oziroma pred pranjem.

Učinek kroglic tak kot pri pralnih deskah

Po pojasnilih vodje testiranja Boštjana Okorna so praški sicer ekološko sporni, nečistoča vode je bistveno večja, zato si želi, da bi ljudje prašek uporabljali "z glavo". "Mogoče bo nekoč nek čudežen izdelek, ki ne bo onesnaževal vode tako kot praški, ampak eko kroglice, ki sicer ne onesnažujejo, a tudi perejo ne. Mi si želimo čisto perilo, po pranju s kroglicami pa ostane umazano."

"Brez kemikalij se ne da oprati večine madežev," je dodal Miran Gaberšček s kemijskega inštituta, ki je rezultate testa pričakoval. Edini učinek kroglic in oreščkov je mehanski, ki pa ga je primerjal s pralnimi deskami, ki so jih nekdaj uporabljale "babice".

ZPS je konec lanskega leta testiral 11 pralnih kroglic in oreščkov, primerjali pa so le pralno učinkovitost – primerjali so namreč neoprane krpe z madeži z opranimi. Pranje s kroglicami in oreščki so primerjali s pranjem v vodi in s pranjem z detergentom. Vsi pogoji so bili po navedbah ZPS enaki, ravno tako tudi pralni stroj, program, količina in vrsta tekstilnega materiala ter stopnja umazanosti perila.

Zastopnik odgovarja: krogla zniža porabo detergenta

Na raziskavo in opozorila ZPS pa se je oglasil tudi zastopnik za Wellos pralno kroglo, ki se prodaja v Mercatorju, DM-u in Big Bangu, ki pravi, da je njihova pralna krogla v skladu s tem, za kar se deklarira.

"Zaradi poseganja v tržni delež multinacionalk je ena izmed njih zahtevala laboratorijsko analizo direktne primerjave v mednarodno priznanem laboratoriju v Italiji. Rezultati so pokazali 21 odstotkov nižjo učinkovitost Wellos pralne krogle od pralnega sredstva multinacionalke, kar pa je v skladu s tem, kar se na Wellos pralni krogli deklarira – se pravi, da Wellos pralna krogla zmanjšuje porabo detergenta za 80 odstotkov," je zapisal na očitke glede pralnih krogel.

Komentarjev 2
  • 11:07 05.januar 2012.

    Potpuna besmislica!Moj prijatelj upotrebljava indijske oraščiće i vrlo je zadovoljan.Ja od njih pravim sapun za ruke i kosu.Jasno, treba malo više napraviti jer nemaju takvu razornu moć poput otrova u mirisnim pakovanjima.Rublje ...prikaži več perem kuglicama, a kao pomoć služe mi magneti koji zajednički odlično djeluju.Jasno, ako se ne radi o mrljama koje prije pranja treba posebno tretirati.No takvih nema jer ja nisam razmaženo derište koje se lako upralja od glave do pete.Uz kuglice može se dodati malo octa i onda je učinak izvanredan.Naime, kuglice dižu pH vode, što uz pomoć štetne kemije postižu i skupi deterženti, a viši pH ubijabakterije.Testovi u Hong Kongu pokazali su da kuglice bolje peru šareno rublje, a da je deterdžent djelotvorniji pri bijelomu rublju.No ta prednost nestane ako se u vodu dodaju ocat i magneti za njezino omekškavanje.

  • Gigii 17:21 04.januar 2012.

    kak lažejo, samo da nebi dobiček od pralnih praškov se zmajnšal..marš banda