Slovenija
3197 ogledov

Gorenjska: Takšno razdejanje je za seboj pustilo neurje

neurje cerklje na gorenjskem
1/7
PGD Cerklje na Gorenjskem
V sredo zvečer in ponoči so zaradi močnega dežja imeli veliko težav na območju občine Cerklje na Gorenjskem.

V vasi Grad je voda ogrožala več stanovanjskih objektov. Voda z naplavinami je poškodovala tudi cesto in s kamenjem ter zemljo delno zasula spodnjo postajo kabinske žičnice na Krvavec. Pozno zvečer in ponoči je voda s pobočja prinesla kamenje, pesek, les in druge naplavine, ki so zasule spodnjo postajo kabinske žičnice.

Žičnice, ki bi sicer po normalnem urniku obratovala od 14. do 20. ure, ne morejo zagnati. Krvavec je sicer še vedno dostopen po cesti. Tiste skupine turistov, ki so danes načrtovale obisk Krvavca, so ga vseeno lahko obiskale, saj na samem vrhu Krvavca neurje ni povzročilo težav.

neurje cerklje na gorenjskem | Avtor: PGD Cerklje na Gorenjskem PGD Cerklje na Gorenjskem

Potok spremenil strugo

Pomočnik direktorja RTC Krvavec Uroš Zupan je pojasnil, da je velika količina padavin in naplavin povzročila, da je potok spremenil strugo in material, ki ga je prinesel s seboj, pustil na cesti in na spodnji postaji kabinske žičnice.

Zato je najprej treba sanirati potok in očistiti cesto, česar so se izvajalci direkcije za vode in cerkljanske občine že lotili. Potem se bodo delavci RTC Krvavca lahko lotili tudi odkopavanja dvorišča in čiščenja spodnje postaje žičnice.

Takrat bo jasno, kakšna je nastala škoda. Vendar zaenkrat kaže, da so vitalni elementi kabinske žičnice ostali nepoškodovani. "Smo optimistični," je izpostavil Zupan in dodal, da so pristojne službe že aktivirale vse sile, da bi čim prej izvedli sanacijo.

Glede na scenarij, ki so si ga zadali, naj bi do vikenda z najnujnejšo sanacijo zaključili. "Delamo na tem, da bi bila sanacija čim prej končana, saj imamo na centru že poletno turistično sezono," je pojasnil Zupan.

neurje cerklje na gorenjskem | Avtor: PGD Cerklje na Gorenjskem PGD Cerklje na Gorenjskem

Naporna noč za prostovoljne gasilce

Prostovoljni gasilci iz Cerkelj, Zgornjega in Spodnjega Brnika, Lahovč, Zaloga in Štefanje Gore so v sredo okrog 21. ure odšli na teren. V vasi Grad je voda zaradi zamašenega mostu prestopila bregove, poplavila cestišče in začela ogrožati več stanovanjskih objektov. Gasilci so vodo preusmerili s protipoplavnimi vrečami, ter s tem preprečili večjo škodo na objektih. S pomočjo gradbene mehanizacije so vodo preusmerili nazaj v potok.

Gasilci so očistili meteorne jaške, cevi ter ceste. Na pomoč so priskočili tudi občanu pri dovajanju sveže vode v ribogojnico, komunalnemu podjetju pa pri čiščenju objekta za klorizacijo vode.

Zaradi nastale škode bo do nadaljnjega oskrba s pitno vodo v občini Cerklje motena oziroma prekinjena. Do nadaljnjega je zaprta tudi lokalna cesta Grad - Štefanja Gora. Obvoz je možen preko Možjance.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.