Slovenija
38 ogledov

Zasvetile so rajske ptice

Ljubljanska cesta je letos v znamenju rajske ptice in letnice 1004, prve pisne o Žurnal24 main
Bled si je po več kot desetih letih v letošnjem prazničnem decembru nadel novo podobo, ki pa jo je občina lahko le delno uresničila.

Svečke, bunke, smrečice in drugo okrasje so letos zamenjale rajske ptice in zvezde. Občina se je namreč odločila, da okrasitev pospremi z zgodbo o Bledu. Projekt novoletne osvetlitve je izdelala izredna profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani (oddelek za tekstilstvo) Karin Košak, ki je do zdaj projekte novoletne okrasitve pripravila tudi za Ljubljano, Piran, Portorož, Koper in Zagorje. Košakova je izhajala iz dejstva, da mora biti Bled kot najpomembnejši turistični kraj v Sloveniji izvirno novoletno okrašen, prejšnjim okrasitvam je namreč manjkala zgodba, oprta na lastno izročilo in bogato dediščino.

Premalo denarja

Nova okrasitev vključuje praznično osvetlitev Blejskega gradu in otoka ter nekaterih pomembnih stavb ob jezeru, lasersko projekcijo, okrasitev dreves s svetlobnimi verigami, na vstopih v turistični kraj svetlobne transparente, razpete čez cesto, in okrasitev prizorišča prazničnih sejmov. Na glavnih ulicah je letos že zasvetila nova okrasitev: Ljubljanska in Prešernova cesta sta v znamenju rajske ptice, ki so jo našli na blejski Pristavi in je prepoznaven blejski simbol, in blejske zvezde z uhanov, najdenih na Bledu, ki predstavljajo kulturno zgodovino kraja. Pri okrasitvi sodelujejo tudi otroci iz vrtca in osnovnošolci, ki so pripravili obeske s svojimi željami, z njimi pa so okrasili smrečico na terasi Kavarne Park, kjer poteka božično-novoletni sejem. "V sodelovanju s Turizmom Bled smo letos začeli projekt nove praznične okrasitve, nadaljevali pa ga bomo prihodnje leto. V prihodnje naj bi tako osvetlili še čolnarno in nekaj drugih lokacij, predvidena je bila tudi podvodna osvetlitev jezera, kajti letos nimamo dovolj denarja za izvedbo celotnega projekta," je povedal blejski župan Janez Fajfar. Letošnja osvetlitev je občino stala 20 tisoč evrov, vsaj še toliko denarja bodo potrebovali tudi prihodnje leto.

Dosledno proti petardam

Župan Fajfar v prazničnem decembru napoveduje še eno novost: dosledno izvajanje zakona o pirotehničnih sredstvih. "V centru Bleda in na promenadi bomo skupaj s policijo zelo strogo izvajali zakon, saj si želimo praznovanja brez oglušujočega pokanja. Kazen za nespoštovanje tega zakona je od 400 do 1.200 evrov," je dodal Fajfar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.