Slovenija
226127 ogledov

Zato bodo šolske počitnice en mesec prej

Učenci v šoli
V prihajajočem šolskem letu bodo zimske počitnice za učence potekale drugače. Počitnice bodo za nekatere en dan daljše.

"Na podlagi spremembe pravilnikov, ki urejajo šolski koledar, se bodo zimske počitnice v šolskem letu 2022/23 v prvem obdobju začele 30. januarja 2023, v drugem obdobju pa 6. februarja 2023," pravijo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. 

Pojasnili so nam, da so župani turistično obremenjenih krajev med zimskimi počitnicami, izpostavili problematiko stanja turizma v obdobju epidemije Covid-19 in pojasnili možnost za učinkovito okrevanje po dvoletnem izpadu dohodka. V času med 21. 2. 2023 in 5. 3. 2023, bo letos potekalo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Planici.

V skladu z obstoječimi določbami Pravilnika o šolskem koledarju so v teh terminih predvidene tudi zimske počitnice in lahko bi se zgodilo, da turistične kapacitete zaradi zasedenosti ne bi bile na voljo slovenskim turistom.

Zimske počitnice bodo za otroke v drugem terminu nekoliko daljše, saj bodo prosti tudi v ponedeljek, 13. februarja 2023. Med počitnicami je namreč tudi kulturni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, kar pomeni, da bo ponedeljek, 13. februarja, šole prost dan.

Turistične kapacitete bodo zapolnjene

Svetovno prvenstvo bo eden največjih športnih dogodkov v Sloveniji z udeležbo velikega števila športnikov, novinarjev, navijaških skupin in ostalih, zato bodo turistične kapacitete hitro zapolnjene. Ministrstvo je na pobudo županov in Smučarske zveze Slovenije predlagalo, da bi se termin zimskih počitnic v šolskem letu 2022/2023 premaknil na zgodnejše obdobje.

Na koncu članka smo dodali tudi celoten koledar za šolsko leto 2022/2023, ki ga objavlja ministrstvo za šolstvo. Morda vam bo pomagal pri boljšem načrtovanju in izkoristku dopustov za starše.

enotne zimske počitnice za vso Slovenijo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prvo obdobje zimskih počitnic traja od 30. januarja do 3. februarja 2023, za učence iz območja jugovzhodne Slovenije (razen občin: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske statistične regije. Lansko šolsko leto pa so se počitnice za to regijo začele šele 28.2 in trajale do 4.3.

Drugo obdobje zimskih počitnic bo od 6. februarja do 10. februarja 2023, za učence z območja Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske statistične regije ter občin jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel. Ker je 8. februar praznik, bodo imeli otroci, ki imajo takrat počitnice, prost tudi ponedeljek, 13. februarja. Lani pa so počitnice uživali malo kasneje in sicer od 21. 2. do 25. 2.

 

Do sprememb pride tudi pri nekaterih drugih datumih

Jesenske oziroma krompirjeve počitnice so v lanskem šolskem potekale med 25. 10 in 1. 11., letos pa se bodo zamaknile za pet dni in sicer od 31. 10. do 4. 11.

šola šolska torba učilnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvomajske počitnice se tako kot lani začnejo 27. 4 in trajajo do 2. 5.

S pedagoškega vidika je bila predlagana premik zaključka ocenjevalnega obdobja iz 31. 1. 2023 na 27. 1. 2023. Zaključku ocenjevalnega obdobja sledi vikend, kar z vidika koledarja pomeni, da se prvo ocenjevalno obdobje skrajša za dva dni pouka, drugo ocenjevalno obdobje pa bo dva dni daljše.

Koledar 2022/2023

koledar | Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport