Slovenija
28 ogledov

Zato Dars ni splužil avtoceste

Dars pluženje 27. aprila Dars nadzorna kamera
Dars je posipal že pred pričetkom sneženja, pluženje so začeli takoj, ko se je sneg oprijel cestišča, trdijo.

"Posipanje avtocest in hitrih cest, ki je namenjeno preprečevanju sprijemanja snega z voziščem, se je pričelo že pred pričetkom sneženja, to je bilo ob 15. uri. S pluženjem so plužne skupine pričele takoj, ko se je sneg pričel oprijemati cestišča," so sporočili iz Darsa. 

Pojasnjujejo, da je obhodni čas plužne skupine dve uri, na kritičnih odsekih, kar so na primer klanci, pa največ ena ura. "V primeru močnejšega sneženja, ko v eni uri zapade okoli 10 cm snega, ni možno, da bi bile ceste popolnoma črne," pravijo. Plužne skupine so ovirala vozila, ki so zdrsovala ali se ustavljala, večina jih ni imela zimske opreme, ki bi jo morala imeti, saj jo zakon v primeru zimskih razmer predpisuje tudi po 15. marcu. 

Tovornjak obstal na klancu

"Plužne skupine se zaradi zdrsov, upočasnjene vožnje ali celo ustavljanja voznikov na avtocesti niso mogle prebijati med vozili oziroma je upočasnjevalo potek pluženja. Še posebej izpostavljeni in kritični so predeli s klanci, ki otežujejo vožnjo v zimskih razmerah z letnimi pnevmatikami," pravijo.  

Plužili celo z nasprotne smeri

Dars je zato ponekod moral plužiti z nasprotne strani, nato pa še potegniti vozila, ki so obstala in s klanca niso mogla speljati, da je promet stekel. 

Avtodom komaj odvil

V včerajšnji plužni akciji so plužili z 42 vozili, delali so od 15. ure do 6.30 zjutraj, na delu pa je bilo 57 delavcev, ki so skupaj porabili 800 ton soli.  

Malo naprej, pa spet obstanejo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • k0libri 09:11 29.april 2016.

    Bumbar Ferluci misli, da so vremenske napovedi 100%. Itak, cele dneve igra igrce, stika z realnostjo pa nima več.

  • KOJAK 08:46 29.april 2016.

    Zjutraj je bila POVSEM JASNA NAPOVED snežilo bo do nižin. Sam se samo zaradi tega nisem odpravil proti morju.

  • zdrej 08:05 29.april 2016.

    A nisi že ugotovil, da vremenarji niso sposobni pravilno napovedovat snežnih padavin?enostavno še ne gre. Eno leto so napovedali premalo, naslednje leto v strahu napake naredijo novo, ko napovejo preveč, potem naslednje leto zgrešijo za dobrih 800m . Počasi ...prikaži več se bodo naučili, pa bo boljše. To da je prometni kaos pa so krivi predvsem vozniki, ker ni neke kulture v vožnji. Sam imam še zimsko opremo v atvu (zimske gume, rokavice, ... ) marsikdo pa več ne. In problem ,ki se je pojavljal (vidi se na določenih posnekih), da vozijo po prehitevalnem pasu, čeprav je vozni prazen. In potem vozi počasi ali celo ostane, pa naredi zastoje v obeh primerih. Če ti drsi, takoj na vozni pas, pa kako daleč bo šlo, bo pač šlo. Sam sem vozil v večji razdalji, videl ogromno primerov razdalje, ki je primerna za 50kmh na suhi cesti, od Jesenic do MB pa imel povprečje 80km/h. Šlo je brez večjih zdrsov, pa seveda kot pišem zimske gume. Sicer pa kako naj oceni voznik, da bo zapadel sneg, in se