Slovenija
6491 ogledov

Zato informativnih izračunov socialnih pravic prihodnje leto ne bo

CSD Saša Despot
Ministrica Anja Kopač Mrak si jih je želela že prihodnje leto, a bo ta njena želja ostala neuresničena.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je povedala, zakaj prihodnje leto še ne bo informativnih izračunov socialnih pravic, čeprav si je to želela. Predvideni so bili namreč že jeseni, a bodo prve poslali šele leta 2019.

Informatiki so jo namreč opozorili, da bi bil začetek pošiljanja informativnih izračunov oktobra prihodnje leto preveč tvegan. 1. oktobra se namreč uveljavi reorganizacija centrov za socialno delo, kar bo za sistem precejšnja sprememba, pošiljanje informativnih izračunov pa pomeni pravo malo revolucijo. Oboje na isti datum, pa bi bilo tempirana bomba. Da bi informativne izračune za enoletne pravice pošiljali pred oktobrom, pa ni mogoče, saj so šele takrat na voljo podatki finančne uprave o prihodkih v preteklem letu, je dejala ministrica Anja Kopač Mrak.

Informacijski sistem ISCSD, v katerem se poteka delo centrov za socialno delo, je po ministričinih besedah bistveno bolj kompleksen od informacijskega sistema, ki ga ima finančna uprava.

Za letne pravice (otroški dodatek, subvencija vrtca …) bodo oktobra 2019 avtomatično poslali informativne odločbe vsem, ki jih že imajo. Kdor se na informativno odločbo ne bo pritožil oziroma opozoril na nepravilnosti ali netočne podatke, bo tako kot dohodninski informativni izračun dohodnine postala odločba.Zvišanja minimalne plače še ne razkriva 

Višina minimalne plače še skrivnost

Kolikšno zvišanje minimalne plače bo predlagala, ministrica danes še ni razkrila. Spomnila je, da se mora uskladiti z inflacijo, to je zvišanje za 1,4 odstotka, a hkrati dodala, da lahko pri svojem predlogu upošteva tudi gopsodarske razmere, zaposlenost in podobno. Sredi januarja bo o njenem predlogu razpravlja Ekonomsko-socialni svet.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • dragec 13:56 28.december 2017.

  PRIDE PLEŠKO NA OBLAST, CEDILA SE BOSTA MED IN MLEKO??????'

 • Avatar Leon
  Leon 10:18 28.december 2017.

  Cerar pač ne more iz objema matriarhata ,zato je tudi zbral okoli sebe spletične .

 • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:59 28.december 2017.

  Poklanjam vladi SLO https://www.youtube.com/watch?v=hrJrSqA4T1c