Slovenija
1322 ogledov

Zato je en del Koseškega bajerja še vedno zaprt

Koseški bajer Nacionalni park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib
Koseški bajer je bil v celoti zaprt od 12. decembra, sedaj je zapora le v enem delu.

"Virusi ptičje gripe se lahko v okolju zadržujejo več tednov," na naše vprašanje, zakaj je bil Koseški bajer tako dolgo zaprt po odkritju virusa pričje gripe pojasnjuje Brigita Slavec, vodja Nacionalnega referenčnega laboratorija za aviarno influenco pri Nacionalnem veterinarskem inštitutu. "Virus se na druge ptice lahko prenaša z direktnim kontaktom z okuženo ptico ali preko kontaminirane hrane in vode. Pomemben vektor pa je tudi človek, ki lahko virus med domačo perutnino prenese z kontaminiranimi čevlji, obleko, vozili in drugo opremo."

Ptičja gripa na Koseškem bajerju Ljubljana Zdravje Zaradi nalezljive bolezni varnostniki ob Koseškem bajerju

Pojasnjuje, da se virus lahko prenese tudi na kožuhih in tačkah domačih živali. "Zato je pomembno, da ljudje ne obiskujejo območji kjer se zadržujejo vodne ptice in kjer so prisotni njihovi iztrebki, ker lahko tako prenesejo virus med perutnino," razlaga Slavčeva. "Virus visoko patogene aviarne influence podtip H5N8, ki smo ga potrdili pri labodih iz Koseškega bajerja je namreč zelo nevaren za domačo perutnino in nekatere prostoživeče vrste." 

Ptičja gripa na Koseškem bajerju | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Pristojni Nacionalni referenčni laboratorij za aviarno influenco Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani je 31. decembra 2020 na območju Koseškega bajerja ponovil vzorčenje tal, da bi ugotovil, ali je virus aviarne influence na območju še prisoten, potem ko so območje Koseškega bajerja 12. decembra zaprli

Virusno RNA so potrdili v vzorcu, odvzetem na bregu, kjer so tudi pri prvem vzorčenju potrdili prisotnost virusa AI, prav tako so na tem delu brega potrdili virusno RNA v vzorcih brisov iztrebkov labodov in rac.

Ptičja gripa Zdravje Ob covidu še ptičja gripa, to sporoča NIJZ

"Virusna RNA je torej na lokaciji še prisotna, predvsem na delu med Marjekovo in Kmečko potjo, kjer so se labodi in druge vodne ptice največ zadrževali," pojasnjujejo na spletni strtani Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. "Zato ta del še naprej ostaja zaprt za obiskovalce, saj je tveganje za prenos virusa z obutvijo ali prek domačih živali, na primer psov, še vedno visoko."

Ptičjo gripo odkrili pri treh labodih

Na Koseškem bajerju so visoko patogeno aviarno influence podtipa H5N8 potrdili pri treh labodih. 

"Različni podtipi virusov aviarne influence se pri prostoživečih vodnih pticah pogosto pojavljajo," razlaga Slavčeva. "Nekatere vodne ptice so postale celo neobčutljive za visoko patogene seve in lahko te viruse širijo na večje razdalje ter tako okužijo druge prostoživeče ptice kot tudi domačo perutnino, pri katerih pride do bolezni in pogina."

Ptičja gripa na Koseškem bajerju | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Zato je po besedah Slavčeve nujno, da z upoštevanjem biovarnostnih ukrepov preprečimo prenos virusov aviarne influence na domačo perutnino. "Virusi influence so, kot tudi nekateri drugi virusi, podvrženi spreminjanju genetskega materiala, kar ima lahko za posledico povzročanja obolenj tudi pri ljudeh in drugih živalih zato se ne dotikamo poginjenih in bolnih prostoživečih ptic," še razlaga vodja Nacionalnega referenčnega laboratorija za aviarno influenco.

Podatkov, da bi se virusi aviarne influence iz Koseškega bajerja razširili drugam, do sedaj nimajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pamela_Luke
    Pamela_Luke 11:19 09.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro od d0ma. zaslužim 25 tis0č d0larjev na mesec s spletnim del0m 3 ure dnevn0. pripor0čam, da poskusite. Za več podr0bn0sti .... ➤ ➤➤ ➤ LovesMeetx.Com