Zdravje
2444 ogledov

Zaradi nalezljive bolezni varnostniki ob Koseškem bajerju

Ptičja gripa na Koseškem bajerju Žurnal24
Dostop do Koseškega bajerja je v Ljubljani je sprehajalcem onemogočen.

Sprehajalce na priljubljeni točki pohodnikov v Ljubljani je danes pričakal napis: Prepovedan dostop h Kosešlemu bajerju. 

Ptičja gripa H5N8 Svet Po koronavirusu še udarec tega virusa. Ukrepi.

Na podlagi strokovnega mnenja Nacionalnega referenčnega laboratorija za aviarno influenco, Nacionačni veterinarski inštitut, sporoča, da naj se ljudje v času pojavov aviarne influence izogibajo območju, na katerem se zadržujejo prostoživeče  vodne ptice.

Poveljnik civilne zaščite Mesten občine Ljubljana je zato odredil prepoved dostopa nepooblaščenim osebam h Koseškemu bajerju, kjer so vodne ptice, ki so obolele za visoko patogenim virusom aviarne influence podtipa H5N8.

Ptičja gripa na Koseškem bajerju | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

laboratorij COVID-19 koronavirus Slovenija Izola: Po covidu-19 še ptičja gripa

Prenos tudi z obutvijo in opremo

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično, z medsebojnimi stiki med pticami, preko njihovih izločkov in preko okužene krme. Prenos je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom.

Ptičja gripa Zdravje Ob covidu še ptičja gripa, to sporoča NIJZ

Pri pticah se lahko okužba z virusom AI pojavi v dveh oblikah - kot visoko patogena aviarna influenca (HPAI) ali kot nizko patogena aviarna influenca (LPAI). Za visoko patogena aviarna influenca (HPAI) je značilna visoka obolevnost in smrtnost (tudi do 100 %).

Ptičja gripa na Koseškem bajerju | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Ptičja gripa Pozor Zdravje Pristojni opozarjajo. V Sloveniji še en zelo nevaren virus.

Za okužbo z virusi AI je dovzetna vsa perutnina (kokoši, pure, race, gosi, pegatke, prepelice, jerebice in fazani), golobi, tekači (noj, emu) ter okrasne in prostoživeče ptice. Z določenimi podtipi se lahko okužijo tudi človek in drugi sesalci.

Komentarjev 5
  • Pikolo 18:39 12.december 2020.

    UPAM, DA DOMAČINI TO ČIM PREJ POTRGAJO, TISTE ŠEFIFOVE POSTAPAČE PA POMEČEJO V BAJER

  • Avatar Leon
    Leon 16:56 12.december 2020.

    Seveda je podobnih terenov ogromno na vseh koncih Sloveni

  • Avatar Leon
    Leon 16:54 12.december 2020.

    LAHKO SE NEMOTENO SPREHAJATE NA TERENIH kot je Industrijska cona Laze, le lučaj od kranjskega predela Stražišče, je ena od ekoloških bomb, ki na Gorenjskem najbolj glasno tiktakajo. LAHL