Slovenija
23345 ogledov

Zato je slovenska policija dijaka izkrcala na meji

mejni prehod Obrežje
1/2
Saša Despot
Hrvaški mediji s čudnimi pojasnili, zakaj je slovenska policija dijaka zagrebške klasične gimnazije izkrcala iz avtobusa in ga ni spustila v državo.

Na mejnem prehodu Obrežje je slovenska policija 30. septembra okrog 22.30 16-letnega dijaka, ki je bil z razredom na poti v Rim, izkrcala iz avtobusa in mu prepovedala vstop v državo.

Fant, ki je državljan Sirije, a že dlje časa živi na Hrvaškem, kjer ima tudi stalno bivališče, je imel hrvaški potni list za tujce. Naša policija je pojasnila, da bi potreboval vizum, medtem ko je oče za hrvaške medije zatrdil, da je pogoje za vstop preverjal na italijanskem veleposlaništvu, ti pa naj bi povprašali tudi slovensko veleposlaništvo, kjer naj bi zagotovili, da ovir za vstop ni.

Streljanje Finska policisti dijaki Reuters Šolski izlet Svet Slovenski policisti z avtobusa zvlekli dijaka tretjega letnika gimnazije

Jutarnji list je poročal o pojasnilu hrvaškega notranjega ministrstva, da je vzrok zapleta različna uporaba direktive 2011/95/EU, a to, kot kaže, ne drži.

Primer je vzbudil veliko zgražanja na obeh straneh meje, tako da smo preverili, zakaj je policija ravnala, kot je in ali držijo navedbe očeta, da so mu na našem veleposlaništvu potrdili, da sin lahko vstopi v državo.

Ja, potrdili smo, da lahko vstopi, toda …

Na ministrstvu za zunanje zadeve so nam potrdili, da je slovensko veleposlaništvo prejelo vprašanje italijanskega veleposlaništva. A vprašanje se je nanašalo na posebna pravila, ki veljajo za šolske ekskurzije.

"Na slovensko veleposlanštvo v Zagrebu se je glede konkretnega primera po telefonu obrnilo italijansko veleposlaništvo v Zagrebu in preverilo, ali tudi v Sloveniji, tako kot v Italiji, velja, da je vstop v državo mogoč v skladu z določili odločitve Sveta 94/795. Naši kolegi na veleposlaništvu so jim potrdili," so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Za šolske ekskurzije veljajo posebna pravila in v državo lahko brez vizuma vstopi tudi učenec, dijak ali študent, ki ima potno listino za tujce. Pogoj pa je, da ima skupina, ki jo spremlja učitelj, seznam udeležencev na posebnem obrazcu, ki je predpisan v sklepu.

mejni prehod Obrežje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Na podlagi Sklepa Sveta 94/795/PNZ lahko učenci, ki niso državljani države članice EU, vendar zakonito prebivajo v drugi državi članici in želijo vstopiti na njeno ozemlje bodisi za kratkoročno bivanje bodisi za tranzit, le to storijo brez pridobitve vizuma. Učenci morajo potovati v okviru šolske ekskurzije kot član skupine učencev iz splošno izobraževalne šole. Skupino mora spremljati učitelj iz konkretne šole, ki ob mejni kontroli predloži seznam učencev na skupnem obrazcu v skladu z 2. členom omenjenega sklepa. Učenec mora predložiti potno listino, veljavno za prestop meje," so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

V Slovenijo je tako brez težav v skupini študentov iz Velike Britanije vstopil tudi nekdo, ki ni bil državljan Velike Britanije in je imel potni list za tujce ter bi sicer potreboval vizum.

Napačen obrazec ali ni bil pravilno potrjen?

Obrazec pa mora biti potrjen. Kot je razvidno iz vzorca, ki je del sklepa, ga za domače državljane lahko podpiše in ožigosa ravnatelj, za tujce pa ga mora potrditi urad za tujce. Skupina dijakov zagrebške klasične gimnazije očitno ni imela predpisanega obrazca ali ta ni bil potrjen.

Po do sedaj zbranih ugotovitvah policistom na mejnem prehodu ni bil predložen potreben seznam učencev na predpisanem obrazcu - Seznam potnikov za šolska potovanja znotraj Evropske unije (Sklep Sveta z dne 30. 11. 1994). V takem primeru policisti ne smejo omogočiti tujcu vstopa v državo.

Policija

Če bi bila Hrvaška v schengenu, vizum ne bi bil potreben. "Za tranzit Republike Slovenije se vizum ne zahteva, če ima tujec v potnem listu za tujca ali kot samostojno listino bivalno dovoljenje ene od držav podpisnic schengenskega sporazuma," so še pojasnili na policiji. 

 

S hrvaškim potnim listom za tujce potrebuje vizume, kot bi jih s Sirijskim

Kadar ni na šolski ekskurziji ali če obrazec ni ustrezno potrjen, mora imeti imetnik (hrvaškega) potnega lista za tujce vizume za vse države, kot jih morajo imetniki potnega lista države, katere državljan je, saj Hrvaška ni del schengenskega območja.

"Tujci, ki živijo na Hrvaškem in posedujejo hrvaški potni list za tujce, imajo praviloma urejeno tudi hrvaško dovoljenje za prebivanje. To dovoljenje pa samo po sebi ne omogoča vstopa v druge schengenske države. Enako velja tudi za druge države EU, ki niso del schengenskega območja. Takšen tujec bi torej potreboval ustrezen vizum za kratkoročno bivanje. Če pa gre za učenca, ki potuje v okviru šolske ekskurzije kot član skupine učencev iz splošnoizobraževalne šole (kot v konkretnem primeru) je možen vstop v schengenski prostor tudi po zgoraj omenjenem sklepu Sveta," so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Potni list za tujce se izda državljanu tuje države, ki ima v državi stalno bivališče, v državi državljanjstva pa ne more dobiti potne listine. Imetnik slovenskega potnega lista za tujce ostaja državljan tuje države in za potovanja potrebuje vizume, kot bi jih potreboval, če bi imel potni list svoje države.

Slovenija je lani izdala dobrih 150 potnih listov tujcem, število pa v zadnjih treh letih narašča. 

Fotografija je simbolna. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • borut08 21:51 08.oktober 2017.

    Smrkavce terorizirajo gospodarski kriminal pa podpirajo!

  • 1111 15:53 07.oktober 2017.

    Kaj komplicirate zadeve in delate sranje brez veze...mali ni imel pogojev vstopa v EU in fertik !!

  • kana 13:05 07.oktober 2017.

    pravilno, dudeke je treba naučit reda in poštenja.