Slovenija
32944 ogledov

Zato se obeta kadrovski cunami v bolnišnicah

Zdravniki Dejan Mijović
V devetih od 21 bolnišnic je vlada zamenjala člane svetov zavoda.

"Ob prihodu nismo imeli podatkov o poslovanju bolnišnic. Danes smo te podatke predstavili na vladi, podatki so slabi. Odločili smo se, da gremo v devetih ustanovah v spremembo svetov zavodov, v petih največjih in štirih najbolj kritičnih. S tem bomo poskušali zagotoviti, da bo poslovanje konec leta pozitivno," je po seji vlade dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

S 300 milijoni nakazil do 5 miijonov dobička 

"V letu 2021 je 21 bolnišnic ustvarilo 5,5 milijona evrov presežkov. Izplačano je bilo dodatno 52 milijonov evrov za nerealiziran program v letu 2021 in 234 milijonov evrov za covid dodatke, skupaj so bolnišnice prejele skoraj 300 milijonov evrov dodatnih sredstev iz proračuna, zato presežek," je pojasil Aleš Šabeder. 

"Letos je stanje precej alarmantno, po podatkih za prvih pet mesecev 15 bolnišnic posluje negativno, skupna izguba je 41 milijonov evrov. Celje 4,4, Kranj pol milijona, UKC Ljubljana 24 milijonov, UKC Maribor 2,5, Murska Sobota 1,5, Slovenj Gradec 4 milijone evrov. Poleg tega jih pesti nelikvidnost, 173 milijonov evrov neplačanih obveznosti imajo bolnišnice, zapadlih za skoraj 77 milijonov evrov. Največje med njimi so UKC Ljubljana s 60 milijoni evrov zapadlih obveznosti, Slovenj Gradec 3, Celje 5, Murska Sobora 6 in Kranj dva," je še pojasnil in dodal, da opažajo trend izjemnega porasta odhodkov, saj so se odhodki za materialne stroške v dveh letih zvišali za kar 133 milijonov evrov.

"Imamo veliko vprašanj, nimamo vseh odgovorov, novi sveti zavodov se bodo morali seznaniti s stanjem in stabilizirati stanje in pripraviti ukrepe za stabilno poslovanje," je še pojasnil Šabeder. 

Vlada je na novo imenovala predstavnike ustanovitelja v Onkološkem inštitutu Ljubljana, v obeh UKC, v splošnih bolnišnicah Celje, Slovenj Gradec in Murska Sobota, pa tudi v Psihiatrični bolnišnici Begunje, kranjski porodnišnici ter v Kliniki Golnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • bobubob 14:20 24.junij 2022.

    Prihaja nova sezona neobdavčenih klinično-koronskih dodatkov. Ne le takoimenovani desni kruhoborci, tudi levičarji jih želijo, naslednje poletje pa bodo oboji enakopravno merili, čigava jahta je daljša. Plebs pa si bo lahko meril le še dolžino nosov. Tisti redki seveda, ki ...prikaži veči bodo sploh zaznali, kako so že tretjo 'sezono' vlečeni za nos...

  • joze95 22:25 23.junij 2022.

    Ko daš denar državnim uslužbencem ga popivnajo kot žabe v mokrišču ali požrejo kot kobilice. Zato ne potrebujemo ne SDS ne SVOBOde-ne!!! kdor tega ne razume ga v resnih državah spokajo v oddaljeno krajevno skupnost da ga tam uredijo ne ...prikaži več pošten kmečki način.

  • Ender3 17:49 23.junij 2022.

    Izražam kritiko tej vladni, če misli, da so bili člani nadzornih svetov krivi za izgube. Bil sem član kolektiva zdr.zavoda, delali smo strokovno in profesionalno in nihče se ni ukvarjal s člani nadzornega sveta. Nihče se ni direktno vpletal v ...prikaži več naše delo in malokdo je njih poznal, poimensko.