Slovenija
44511 ogledov

Bešič Loredan: Najti moramo način, da ta zakon na nek način ustavimo

Starejši Profimedia
Področje dolgotrajne oskrbe se seli na ministrstvo za delo, kasneje pa na ministrstvo za solidarno prihodnost.

Po opozorilih, da zaradi kratkih rokov in vsebinskih neskladnosti zakona o dolgotrajni oskrbi ne bodo možno pravočasno uvesti, bodo pristojnost za njegovo izvajanje z ministrstva za zdravje prenesli na ministrstvo za delo, nato pa na ministrstvo za solidarno prihodnost. Medtem bo delovna skupina iskala način, da izvajanje zakona ustavijo.

"Znašli smo se v nezavidljivem položaju, saj obstoječi zakon iz vseh vidikov ni izvedljiv," je v izjavi za medije po današnjem srečanju vseh udeleženih pri izvajanju projekta dolgotrajne oskrbe ocenil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Sestanek na ministrstvu je sledil številnim opozorilom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je po konec lanskega leta sprejetem zakonu izvajalec dolgotrajne oskrbe. Skupščina zavoda je minuli teden tudi pozvala k podaljšanju roka za uvedbo zakona.

Dolgotrajna oskrba pod okriljem Luke Mesca

Kot kaže, so pomislekom na pristojnih ministrstvih tudi prisluhnili. Bešič Loredan je danes tako napovedal, da se pristojnost za dolgotrajno oskrbo seli najprej na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, nato pa novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost, kar sicer predvideva koalicijska pogodba.

Tudi novo ministrstvo bo po napovedih vodil Mesec. Pristojnost za področje pa so po besedah Mesca najprej želeli "združiti pod eno streho" - sedaj nad zakonom namreč bdita obe ministrstvi -, če bi se uveljavitev zakona o vladi, ki predvideva novo ministrstvo, zavlekla do jeseni.

Luka Mesec | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

Še do konca leta predvideno noveliranje zakona

Prav tako so se dogovorili, da takoj ustanovijo delovno skupino predstavnikov obeh ministrstev in ZZZS, ki se bo prvič sestala v naslednjem tednu. Po besedah Bešič Loredana bo iskala "pravno formalno pot, da izvajanje zakona na nek način ustavimo".

Zakon, ki je nastajal v času vlade Janeza Janša, je po besedah Mesca namreč "problematičen z neštetih vidikov". Opozoril je, da je bil zakon pripravljen brez kakršnegakoli posvetovanja s tistimi, ki dolgotrajno oskrbo izvajajo. Na prvem pogovoru z izvajalci so ti ministroma povedali, da je zakon neizvedljiv in da ga skupaj z devetimi pravilniki ne morejo izvajati.

Skupina bo, kot je napovedal Mesec, do novega leta tako pripravila popravke zakona. Ministra ocenjujeta, da bo verjetno treba popraviti dve tretjini členov in popraviti vse pravilnike. Poudaril je, da želijo čim prej dobiti "okvir dolgotrajne oskrbe, ki ga bo možno izvajati in ki bo v korist tistim, ki dolgotrajno oskrbo potrebujejo v kakršnikoli obliki že, bodisi kot pomoč na domu bodisi kot dom za starejše".

Ob tem je težava tudi, da je prejšnja vlada zakon o dolgotrajni oskrbi vključila v nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, kar pomeni, da so na uveljavitev zakona vezana evropska sredstva. Zato so se, kot je povedal Mesec, dogovorili, da bodo še danes prek ministrstva za finance stopili v kontakt z Evropsko komisijo, "da začnemo to zadrego reševati".

Na vprašanje, kaj svetuje ob aktualnih epidemičnih razmerah - število okužb z novim koronavirusom namreč zopet postopoma narašča - je Bešič Loredan odgovoril, da nič, saj zdravstveni sistem deluje in je stabilen: "Ne iščemo krize, ker je ni."

Ob tem je napovedal, da bo v prihodnjem tednu na novinarski konferenci javnosti predstavljena strategija spopadanja z epidemijo covida-19.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 26
  • majdas 07:44 24.junij 2022.

    Pogrešam vsebinsko razlago. Če je nekaj tako zelo slabo, potem naj se konkretno pove, kaj je tako slabo. Sicer se vse skupaj bere kot vladni piar...

  • mirror 19:39 23.junij 2022.

    Starim je treba vzeti denar in ga razdeliti Metelkovcem, kajne Golob?

  • h4ck3r 08:59 23.junij 2022.

    Cel članek o tem kako je zakon slab in izvajanje neizvedljivo...emmm...spustili ste bistvo...kaj je tako slabega? Cela stran pritoževanja in razlag o preoblikovanja ministrstev, ki bodo poskušala preoblikovati to slabo zakonodajo...kaj je v tistih 2/3, ki so tako slabe...ne mešat ...prikaži več megle in slepit ljudi, podajte bolj konkretne odgovore, kateri deli se ne morejo izvajati in zakaj? Po brebranem članku bi si mislil, da tile se pa se sedaj zares trudijo in delajo na polno.