Slovenija
60 ogledov

Zato se psi valjajo po jedilnici!

Delo terapevtskega psa
1/5
Žurnal24 main
"Takšne reakcije so navadno plod nevednosti oziroma pomanjkljivosti seznanjenosti." Terapevtski psi človeku lahko pomagajo tako fizično kot psihično, za svoje usposabljanje pa le stežka pridobijo primeren prostor, zlasti v zimskem času.

Pismo mame, s katerim je javnost "z grozoto in gnusom" obvestila, da se po jedilnici bežigrajske osnovne šole v Ljubljani po tleh valjajo psi, je naletelo na burne odzive.

Pogled z druge strani pa razkriva, da skrbi mame nimajo prave osnove.  "Takšne reakcije so navadno plod nevednosti oz. pomanjkljive seznanjenosti. Kadar stvari ljudje ne poznamo, se nam lahko zdijo nenavadne ali celo nevarne. Vsak starš želi zaščititi svoje otroke in postavi svoja merila, kaj je varno in kaj ne, komu zaupati in komu ne. Čeprav je bila reakcija omenjene mamice burna, je bila iz njenega vidika povsem normalna," razmišlja Valentina Horvat Kokalj, kinološka inštruktorica z licenco in direktorica Zavoda PET, ki se ukvarja s terapijo s pomočjo psov.

Veljajo določeni standardi, zavezani so s pogodbami

Mamo, ki je poslala pismo, je najbolj skrbela higiena. Kot nam je pojasnila Horvat Kokaljeva, se vsi prostovoljci v zavodu s pogodbo zavežejo k upoštevanju vseh standardov, pravil in zakonov, ki se nanašajo na njihovo delo. Preden začnejo sodelovati z neko institucijo, se temeljito pogovorijo o načinu dela in odgovornostih.

"V Zavodu PET, in menim, da lahko to rečem tudi za sorodne organizacije, kot sta Ambasadorji nasmeha in Tačke pomagačke, se zavedamo pomena higiene za delovanje v institucijah, zato imamo določene standarde glede zdravja in higiene terapevtskih parov (vodnikov in psov), ki obiskujejo institucije, pa naj bo to obisk z namenom izvajanja posredovanja s pomočjo psa ali pa obisk tečaja, ki se izvaja v okviru organizacije," pravi Horvat Kokaljeva.

Psi so redno veterinarsko pregledani in cepljeni, vodniki jim redno aplicirajo sredstva za odpravljanje zajedavcev, negi psov namenijo veliko pozornosti. To vključuje redno kopanje, česanje, čiščenje ušes in zob, pred obiskom institucije pa jim obrišejo tačke in celotno telo z robčki s primernim razkužilom.

Poudariti velja, da za to delo ni primeren vsak pes, niti vsak človek. Primernost psa preverijo s posebnim testom – če je ta opravljen, sledijo izobraževanje vodnika in šolanje psa, veterinarski pregled in opravljanje pripravništva. Šele po opravljenem zaključnem izpitu par dobi licenco, ki jo mora redno obnavljati in nadgrajevati znanje.

Z izobraževanjem nad neodobravanje

Horvat Kokaljeva meni, da lahko tako burni odzivi na njihovo delo vržejo slabo luč. Rešitev vidi v ozaveščanju in seznanjanju tako stroke kot laične javnosti, "saj bomo le tako premagali morebitne zadržke in neodobravanja".

Vseh pozitivnih učinkov se še ne zavedamo


Terapijo in aktivnosti s psi izvajajo v najrazličnejših institucijah, od različnih klinik, bolnišnic in domov za ostarele do vrtcev in šol. Pomagajo ljudem različnih starosti, ki se srečujejo z določenimi težavami, omejitvami ali obolenji.

"Večinoma z veseljem sodelujejo, saj je takšne vrste terapija za posameznika prijetna in sproščujoča. Upošteva njegove želje in sposobnosti, učinki oz. rezultati pa so navdušujoči," pravi Horvat Kokaljeva. Lahko se izboljša kakovost človekovega življenja tako na psihičnem kot na fizičnem področju. V tujini je vključevanje psov in drugih živali že zelo dobro uveljavljena in sprejeta praksa, v Sloveniji pa se prav tako vse več institucij zaveda pozitivnih učinkov in so pripravljene odpreti vrata za tovrstno pomoč.

Ni prostorov za usposabljanje

"Za izobraževanja vodnikov in šolanja psov zelo težko pridobimo primeren prostor, predvsem notranji za izobraževanja v mrzlih mesecih. Pomembno pa je tudi, da s psi vadimo znotraj institucij, da se navadijo okolja," na težave opozarja Horvat Kokaljeva. S prošnjo za rešitev problematike so se že obrnili na kabinet ljubljanskega župana Zorana Jankovića, vendar na odgovor še čakajo.

Povezali so se tudi z ministrstvom za zdravje, od katerih bi si želeli predvsem pomoči pri poenotenju programov in nacionalnih licenc. Trenutno pri Zavodu PET pripravljajo pobudo za rešitev problematike.

Komentarjev 46
  • krena 19:44 16.november 2012.

    Glede na prebrano; sploh me ne čudi, da gre vse k vragu! Po tem sodeč, mora it! Ta pikolovskost, ozkoglednost, superiornost, pritlehnost, etc., maksimalno pretiravarnje oziroma kompliciranje.....očitno je intelekt homo sapiensa skrenil s tirov preživetja...

  • motherwolf 19:37 16.november 2012.

    Stolp, a se greš spet superjunaka.?Mizerno je tvoje življenje

  • pol545 22:12 15.november 2012.

    ponavadi nikoli ne komentiram, ker se mi ne zdi vredno spuščat na nivo nekaterih komentatorjev, vendar tokrat moram. torej razumem, da ima vsak svoje mnenje, kar je edino pravilno. ampak, da pa prevlada v določenih primerih, ko se gre dejansko ...prikaži več za pomoč drugim (terapevtski psi so se konec koncev ravno za to šolali tisto soboto) tak negativizem in drama iz tega je pa....žalostno. kot je sama ravnateljica rekla so poskrbeli za čistočo in tudi terapevstki psi so vrjetno 3x bolj čisti kot pa dnevna soba od omenjene mamice in nekaterih komentatorjev tega članka. sploh pa, najprej preberite celotno zgodbo, se pravi več člankov, ker verjetno imate toliko časa in si nato, če nimate znanja s tega področja oglejte še kakšen video otrok z temi psi, in šele nato komentirajte. sploh pa je v teh časih, ko se ljudje borijo za lastno eksistenco, ko je vedno več lačnih otrok v šoli, 'valjanje psov po jedilnici' še najmanjši problem.