Slovenija
1317 ogledov

Zato so Finci toliko bolj srečni kot mi

ljudje na ulici Profimedia
Finci imajo drugačne prioritete, pravi strokovnjakinja.

Finska je že sedmo leto zapored država z najsrečnejšimi prebivalci, Slovenija je v primerjavi z lanskim poročilom napredovala za eno stopničko in je zasedla 21. mesto. Kar se naših sosed tiče, se je Avstrija se je uvrstila na 14. mesto, Italija 41., Hrvaška 63., Madžarska pa a 56. mesto, je razvidno iz poročila, ki vključuje 143 držav.

Na repu lestvice sta Libanon, ki ga pesti huda gospodarska kriza, in Afganistan, ki se od prevzema oblasti s strani talibanov sooča s poslabšanjem pravic in humanitarno krizo.

V večini regij z izjemo Severne Amerike so mladi v povprečju srečnejši od starejših, še piše v poročilu.

Poročilo o sreči, ki ga od leta 2012 vsako leto pripravi skupina strokovnjakov pod okriljem ZN, temelji na oceni sreče, ki jo podajo državljani sami, ob upoštevanju dejavnikov, kot so dohodek, socialna podpora, pričakovana življenjska doba, osebna svoboda in korupcija.

Nasmeh Zanimivo Popotnik Najsrečnejši narod na svetu tega ne dela. Mi si česa tega ne predstavljamo.

Zato so Finci tako srečni

Bližina narave ter dobro ravnovesje med delom in zasebnim življenjem sta ključ do sreče za Fince, je za AFP povedala Jennifer De Paola, raziskovalka, specializirana za to temo na univerzi v Helsinkih. "Finci imajo drugačne prioritete, ko gre za koncept uspešnega življenja, v primerjavi z na primer ZDA, kjer je uspeh pogosto povezan s finančnim dobičkom," dodaja De Paola. Po njenem so pomembni tudi zaupanje v institucije, nizka stopnja korupcije ter prost dostop do zdravstva in izobraževanja. De Paola poudarja, da je "finska družba prežeta z občutkom zaupanja, svobode in visoke stopnje avtonomije."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • slavauk22 12:21 21.marec 2024.

    sam na veliko na žalost imajo sosede pijandure zločinske ruse..... tukaj pa res imamo im res srečo da nimamo sosede vodkarje