Popotnik
8292 ogledov

Najsrečnejši narod na svetu tega ne dela. Mi si česa tega ne predstavljamo.

Nasmeh Profimedia
Že pet let zapovrstjo je Finska vodilna država, ko je govora o sreči in kakovosti življenja.

Zaradi visokih uvrstitev Finske na lestvicah sreče in zadovoljstva, so enega vodilnih finskih psihologov, ki preučuje občutke sreče, Franka Martela, vprašali, kaj je to, kar dela Fince tako srečne. Namesto, da bi odgovoril, kaj delajo, da so tako srečni, je naredil spisek treh stvari, ki jih ne. 

Ne primerjajo se s sosedi. 
Poznani finski rek govori: "ne primerjajte se in ne hvalite s svojo srečo". Finci se tega držijo, še posebno kar se tiče matrialnih stvari in odkritega razkazovanja bogastva. 

"Spoznal sem se z enim najbolj bogatih ljudi na Finskem. V vozičku je peljal svojega majhnega otroka proti postaji tramvaja. Lahko bi si kupil drag avto ali celo najel voznika, vendar odločil se je za javni prevoz. Tako izgleda uspeh na Finskem," poudarja Martela. Dodaja, da se na Finskem osredotočajo na to, kaj jih dela srečne, ne pa na to, da bi izgledali uspešne. 

Spoštovanje narave. 
Glede na raziskave iz leta 2021, 87-odstotkov Fincev meni, da je narava zelo pomembna, saj jim nudi duševni mir, energijo in sprostitev. "Na Finskem imajo delavci pravico do štirih tednov letnega dopusta. Mnogi ta čas izkoristijo za to, da odpotujejo na podeželje, v naravo. Pri tem so številni prepričani, da je bolje, da v počitniških hišicah nimajo elektrike ali vode."

Martela je dodal, da sam živi poleg Helsinki Central Parka, kjer se pogosto sprehaja. 

Zaupanje v državo. 
Raziskave kažejo, da višje kot je zaupanje v državo, bolj so njeni državljani srečni. Eksperiment "izgubljena denarnica" je leta 2022 testiral poštenje državljanov; v 16-tih mestih po svetu so na ulice nastavili 192 denarnic. V Helsinkih je bilo 11 od 12 denarnic vrnjenih lastniku. 

"Finci verjamejo eden drugemu in cenijo iskrenost. Če pozabite prenosni računalnik v knjižnici ali izgubite telefon na vlaku, ste lahko prepričani, da boste pozabljeno dobili nazaj," poudarja psiholog in dodaja še, da se tudi otroci zunaj igrajo brez nadzora svojih staršev. 

Par Anketa Magazin So naši bralci srečni? To ste odgovorili ... Kaj pravite? Je res bolje biti moški? Ukrepajte Zdravje Devet preprostih nasvetov za srečo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • marusa98 20:42 10.februar 2023.

    V isti sapi pa pozabijo povedati, da so severne države največji porabnik antidepresivov v Europi.!

  • robi2107 09:43 03.februar 2023.

    Jaz sem takoj pomislil na porazdelitev dohodka, egalitarnost. Velike družbene razlike so lahko (praviloma tudi so) vir nezadovoljstva. Pa sem šel gledat Ginijev koeficient. In šok: kakšna Finska. Ja, so OK, ampak najbolji smo MI. Ja, SLO je v samem ...prikaži več vrhu egalitarnosti po razdelitvi dohodka. Pa smo zelo nezadovoljni. Omenjeni kriterij torej še zdaleč ni na prvem mestu. Je tu vsaj še korupcija, kjer je FI v samem vrhu, na 2. mestu, takoj za DK. In še kaj bi se našlo.

  • lojs 09:05 03.februar 2023.

    finci so srečni odkar so se pridružili eu in dobili ničvreden evro, bodo pa po novem še članica nata, zato, da bodo še bolj srečni ... pa sej ni vse u dnarju, za vojsko je pa treba nekej prispevat, a ne

Sorodne novice