Slovenija
7275 ogledov

Jože P. Damjan: " S poštenimi metodami se ni dalo zmagati"

Jože P. Damijan Mediaspeed
Jože P. Damijan o kompleksni situaciji v Desus in o tem, zakaj je bil Erjavec optimalen kandidat v dani stiuaciji.

Rezultat glasovanja o konstruktivni nezaupnici je bil za Jožeta P. Damijana pričakovan glede na kompleksnost politične situacije v državi. "Politična situacija je zelo kompleksna in če ne bi bila, bi že zdavnaj imeli novo vlado. Sploh ne bi prišlo do razpada Šarčeve koalicije. Ampak do tega razpada in zamer, zaradi katerih se opozicija lani nekaj mesecev ni bila sposobna niti pogovarjati med seboj, je prišlo zaradi te kompleksnosti politične situacije," je zapisal v besedilu 'Kaj po KUL? Novi KUL', ki ga je objavil na svojem blogu. 

"S poštenimi metodami se ni dalo zmagati"

Pobudniki koalicije KUL so v prvem koraku želeli poenotiti štiri opozicijske stranke, s čimer bi lahko iz koalicije na enkrat potegnili Desus in del SMC. "Pokazalo pa se je, da je situacija znotraj Desus še bolj kompleksna kot znotraj SMC. V poslanski skupini Desus imamo pet poslancev, od katerih je vsak v specifičnem položaju, pri čemer pa je le eden v situaciji, ko mu je mar, ali bo stranka preživela naslednje parlamentarne volitve leta 2022 ali ne. Vse ostale zanima le osebna kalkulacija koristi. Zato smo poskusili s Karlom Erjavcem kot optimalnim kandidatom v dani situaciji. Edinim, ki je lahko v tej situaciji poenotil stranko in potencialno zagotovil štiri glasove poslancev Desus. Če bi to uspelo, bi sledili tudi trije poslanci SMC. Vendar so prevladale osebne kalkulacije posameznih poslancev, ustrezno podprte z obljubami in darili iz vladne koalicije. In v tej bitki se s poštenimi metodami pač ni dalo zmagati," je ocenil Damijan. 

Kljub neuspešnemu poskusu Damijan kot pozitivno ocenjuje dejstvo, da so povezali opozicijo, katere glavno poslanstvo v letu do volitev bo umiriti "vladni stampedo čez pravno državo, skozi institucije in prepreči najhujše oblike demontaže države". 

Večjega poenotenja ne gre pričakovati. Damijan ocenjuje, da bo v prihodnjih mesecih enotnosti med opozicijsko koalicijo KUL vedno manj, saj bodo želeli nabirati politične točke pred volitvami. 

Leva sredina je preveč razklana

Bistvo problema je po njegovem mnenju prevelik razkol na levi sredini. "Imamo šest majhnih strank, ki med seboj tekmujejo in kanibalizirajo ta politični prostor. S šestimi strankami na levi sredini ni mogoče narediti resne politične sile. Prav tako na podlagi šestih strank in mnoštva frakcij in drobnih osebnih interesov znotraj njih ni mogoče narediti operativne vlade. Za operativno vlado je potrebna politična enotnost in močno vodstvo," ocenjuje.

Damijan rešitev vidi v novi sredinski stranki, "ki v politiko ne bo znova prinesla samo intelektualne širine, zmernosti in povezovalnosti, kar je iz našega političnega prostora izginilo z de facto propadom LDS leta 2004, pač pa stranka, ki bo v politiko prinesla tudi vsebino in vizijo razvoja. Tega slednjega nam v tej državi manjka vse od osamosvojitve naprej, z njo sta se vsebina in vizija praktično izpeli".

To vizijo in vsebino mora po njegovem mnenju zagotoviti intelektualna elita, ki edina lahko ob ustrezni širini zagotovi vizijo razvoja slovenske  družbe v 21. stoletju. "To je naša dolžnost kot intelektualcev in tukaj se preprosto moramo angažirati. Vsi, ki nam je mar prihodnosti tega naroda in te države kot strpne skupnosti, ki omogoča, da uresničimo naše potenciale in razvojne ambicije," pravi Damijan. 

Poslanci so včeraj glasovali o konstruktivni nezaupnici, ki so jo v državni zbor vložili Karl Erjavec in koalicija KUL. Erjavec je dobil 40 glasov podpore, proti je bilo sedem poslancev, šest glasovnic je bilo neveljavnih. Prevzetih je bilo le 53 glasovnic. Prevzeli jih niso SDS, NSi in SNS, kot tudi ne Robert Polnar iz poslanske skupine Desus. Erjavec bi za uspeh potreboval 46 glasov. 

Janša vabi k sodelovanju, Erjavec se bo posvetil Desus

Premier Janez Janša ob ponedeljkovem večernem glasovanju o konstruktivni nezaupnici ni bil prisoten v dvorani DZ. Po glasovanju pa je na Twitterju zapisal, da je za vladno ekipo še en naporen dan priprav na dve redni tedenski seji vlade. Medtem so se v DZ prešteli, KUL pa je dobila "pičlih 40 glasov". Na Facebooku pa je še dodal, da vlada vabi vse poslanske skupine k sodelovanju pri premagovanju epidemije in k skupnim naporom za blaginjo Slovenije. "Ne gradimo na zamerah, dovolj je prostora za vse in vsi se lahko prepoznamo v barvah Slovenije," je pozval.

Karl Erjavec je pričakoval boljši izid, saj je bilo pod prvim predlogom nezaupnice 42 podpisov. Po seji je dejal, da čas še ni dozorel za spremembe. Zdaj se bo posvetil konsolidaciji DeSUS, je napovedal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • marjan9 16:47 17.februar 2021.

    Ja se vec socijalne drzave pa se vec lenuhov,ki izkoriscajo socijalo pa se vec nevladnikov,ki ro sploh niso ampak si basejo svoje zepe pa se vec migrantov,pa se vec tako mislecih pa smo dobesedno v RITI.

  • jastreb13 15:11 17.februar 2021.

    Vedno bolj agresivno se ti levičarji zatekajo k metodam iz leta 1943 in metodam po letu 1945 teror, ustrahovanje, diskreditacije, likvidacije,.... Zadnji čas, da se tej situaciji prilagodi kazenska zakonodaja v RS in, da se ta škodljiva leva drhal odstrani ...prikaži več iz politične scene in iz ulic. V nasprotnem primeru bo prišlo ponovno do državljanske vojne na katero se bo treba pripravit, kajti gozdni razbojniki bodo ponoči zopet hodili po vaseh kradit, ropat in ubijat nedolžno podeželsko prebivalstvo.

  • Avatar Leon
    Leon 10:47 17.februar 2021.

    https://www.norakrava.si/v-drzavni-zbor-prispele-glasovnice-za-glasovanje-o-nezaupnici/