Slovenija
2296 ogledov

Zato v lekarnah ni več takih reklam

lekarna Saša Despot
"Tako v lekarnah ni reklam za umetno mleko. Farmacevti pa imajo dovolj znanja, da doječim mamam svetujejo o jemanju zdravil ter dojenju, saj večina zdravstvenih delavcev trdi, da mora mama prenehati dojiti, kadar jemlje zdravila."

Slovenj Gradec in Mislinja sta prvi občini v Sloveniji, ki se lahko pohvalita z nazivom Dojenju prijazno mesto. Gre za mednarodno pobudo, s katero Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD) pod okriljem UNICEF Slovenija poskuša izboljšati pogostost dojenja na področju celotnega mesta.

Na razpis za pridobitev naziva so se prijavile štiri občine: Slovenj Gradec, Mislinja, Kranj ter Novo mesto.

V okviru pobude so bile občine deležne izobraževanj zdravstvenega osebja, sodelovali so delavci, ki imajo stik z materami in otroki. Prav tako so v izobraževanju sodelovali zaposleni v lekarnah in mestni upravi, ki so v stiku z materami. Za dodatno izobraževanje so imeli na voljo tudi različne materiale in gradiva, ki ozaveščajo in spodbujajo dojenje.

Prim. Andreja Tekauc Golob, dr. med. sepc. pediat., IBCLC, predsednica NOSD je izpostavila prednosti dojenja za dojenčka ter doječo mater. Dojeni otroci praviloma primerneje rastejo in pridobivajo na telesni teži. Prav tako so tudi manj bolni in imajo boljši nevrološki razvoj. "Edinstvena sestava ženskega mleka, ki vsebuje dejavnike proti okužbi in vnetju skupaj s kožnim stikom pri dojenju, zagotavlja optimalno zdravje, ščiti pred vplivi okolja in spodbuja razvoj otrokovega imunskega sistema," je še dodala dr. Golob.

"V lekarnah ni reklam za umetno mleko"

Cilji pobude so bili povečati dojenje, zmanjšanje neenakosti, omogočiti hitrejši napredek mesta oziroma občine ter izboljšati okolje, saj po besedah dr. Golob pridelava umetnega mleka slabo vpliva na okolje.

Pobuda se lahko pohvali z več dosežki, ki vključujejo povezovanje zdravstvenih ustanov, pristop zdravstvenih domov k pridobitvi naziva Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. Poleg tega so tudi lekarne pristopile k izobraževanju.

"Tako v lekarnah ni reklam za umetno mleko. Farmacevti pa imajo dovolj znanja, da doječim mamam svetujejo o jemanju zdravil ter dojenju, saj večina zdravstvenih delavcev trdi, da mora mama prenehati dojiti, kadar jemlje zdravila," je še povedala dr. Golob.

Poleg tega so nastali tudi novi kotički za dojenje, ki materam omogočajo potrebno zasebnost.

Dojenje je tudi naložba v boljšo prihodnost družbe, kot je povedal Tomaž Bergač, izvršni direktor UNICEF. Ker ima dojenje veliko zdravstvenih prednosti, so tudi stroški zdravstvene oskrbe nižji za mamo in dojenčka. Poleg tega imajo dojeni otroci višji inteligenčni količnik kot nedojeni, kar lahko sodeč po Bergaču vpliva tudi na višji potencialni dohodek v prihodnosti.

Občini Slovenj Gradec in Mislinja prvi pridobili naziv

Občini Slovenj Gradec ter Mislinja sta sedaj prvi občini, ki sta pridobili naziv Dojenju prijazno mesto. Za občino Slovenj Gradec je naziv sprejela podžupanja Martina Šisernik, ki je poudarila "da je družina celica družba. Naša odgovornost je, da je okolje prijazno do vseh."

Župan občine Mislinje Bojan Borovnik je ob prejetju naziva izpostavil "da je dojenje začetek razvoja naše družbe, zato je naša naloga, da ustvarimo boljše pogoje."

Čeprav priznanja še ni prejela, je mestna občina Novo mesto na dobri poti k pridobitvi. "S projektom Dojenju prijazno mesto tudi v Novem mestu izražamo podporo dojenju kot vrednoti za prihodnost otrok. K sodelovanju smo povabili bolnišnico, porodnišnico ter tudi vse lekarne v Novem mestu, ki so aktivno prispevale k projektu. Sedaj je doječim mamicam na voljo več kotičkov za dojenje, zdravstveno osebje pa se je dodatno izobrazilo na področju dojenja," je povedal župan Novega mesta Gregor Macedoni.

V sklopu pobude tudi opozarjajo, da veliko materam dojenje predstavlja težavo. Zaradi neustrezne podpore žensk pri dojenju, je veliko otrok prikrajšanjih za vse prednosti, ki jih materino mleko ponuja. Doječe družine se že ob prihodu domov srečujejo s stiskami pri vzpostavljanju in vzdrževanju dojenja. Poleg tega so večkrat tudi tarča neprimernih odzivov okolice. Ravno zaradi tega si projekt Dojenju prijazno mesto prizadeva za boljšo podporo novopečenim mamicam ter pomoč s strani najbližjih, zdravstvenih delavcev ter širšega okolja.

OKOLJE Gorenjska Nova drevesa za zeleni Kranj Svoboda Slovenija Zato je Twitter suspendiral račun Gibanja Svoboda
Komentarjev 1
  • bobubob 09:04 09.november 2022.

    Kaj pa dojenje in 'cepljenje' ? Tisto kovidno 'cepljenje' ? Oziroma 'medicinski genetski zombi update'? To je pa v redu. Ker lažnivi skorumpirani Bruselj tako ukaže. In potem zdravniki pogrešajo spoštovanje? Ja, morda ga zasluži edino dr. Senčar in še ...prikaži veče kdo, ki se je po spletu 'zarotniško in neodgovorno' oglašal takrat, ko nas je s svojo retoriko jahala 'odgovorna stroka', ki se je edina smela pojavljati v režimskih trobilih tipa RTV ali NOVA24.... https://www.bitchute.com/video/RWfDJ7G8hDU8/