Slovenija
126 ogledov

Zaupnika Katarine Kresal policija ne najde

slovenija 03.09.13, Damjan Lah, sodisce, sojenje, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Na Okrajnem sodišču v Ljubljani bi se danes morala začeti glavna obravnava v ponovnem sojenju Damjanu Lahu v primeru najema stavbe za NPU, vendar je bila znova preložena, saj Laha tudi tokrat ni bilo na sodišče.

To mu bo zdaj vabilo skušalo vročiti tudi preko njegovega zagovornika.

Po besedah sodnice Vesne Drvarič je skušalo sodišče vabilo Lahu, potem ko se ni udeležil naroka, sklicanega za 18. september, vročiti preko sodnega vročevalca, odrejena pa je bila tudi privedba s policijo, vendar je bilo pri tem neuspešno. Ker je Lahov zagovornik Mitja Pavčič tri dni pred obravnavo sodišču sporočil nov stalni in začasni naslov obdolženega, sta ga vročevalec in policija iskala tudi na novih naslovih, a zaman.

Odvetnik ve za obravnavo, Lah pa menda ne

Pavčič je danes zagotovil, da se Lah ne izmika in ne zavlačuje postopka (januarja prihodnje leto zadeva namreč zastara), ampak da za obravnavo dejansko ne ve. Kot je dejal, ima z Lahove strani izrecno navodilo, da morajo delovati proaktivno, "da ne bo živel z madežem zastaranja". Zato se je Pavčič danes obvezal, da bo vabilo Lahu vročil sam.

S slednjim se je strinjala tudi sodnica, a dodala, da bosta ukrepa prisilne privedbe in vročanja s sodnim vročevalcem preklicana šele, ko bo vabilo dejansko vročeno.

Povedala je tudi, da je od Lahovega odvetnika v četrtek prejela zahtevo za njeno izločitev in izločitev predsednice okrajnega sodišča Vesne Pavlič Pivk, ker naj bi ji zadevo dodelila v nasprotju s sodnim redom, a je Pavlič Pivkova obe zahtevi zavrnila. Po besedah Drvaričeve je bila zadeva zavrnjena, ker da gre za očitno neutemeljeno zahtevo s poskusom zavlačevanja.

Naslednji narok v zadevi je sklican za 30. september, nato pa še za 7., 9., 14. in 16. oktober. Ker sodnica predvideva, da Lah ne bo dal soglasja, da se zaslišanja prič na prvem sojenju zgolj preberejo (kar bi pomenilo, da jih ne bi bilo treba zaslišati ponovno), je sodnica tudi že določila, na katerem naroku bo zaslišana posamezna priča.

Sodeč po imenih bo najbolj zanimivo 14. in 16. oktobra, ko bodo zaslišani zdajšnji pravosodni minister Goran Klemenčič, nekdanji direktor policije Janko Goršek, nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar in drugi.

Lah je bil generalni sekretar na notranjem ministrstvu v času Katarine Kresal, na zatožni klopi pa se je znašel zaradi domnevne zlorabe položaja pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi cesti v Ljubljani.

Junija lani ga je prvostopenjsko sodišče opralo obtožb, vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • encijan 07:17 26.september 2015.

    Čas, kraj, namen nateg; vse je znanao. Bo epilog?!?

  • blueone 18:45 25.september 2015.

    če gre za kaznivo dejanje, se izda mednarodno tiralico in se ga kaj hitro najde...

  • blueone 18:45 25.september 2015.

    če gre za kaznivo dejanje, se izda mednarodno tiralico in se ga kaj hitro najde...