Slovenija
8893 ogledov

Zaušnica Golobu: zahteva za presojo ustavnosti vložena

Robert Golob Profimedia
SDS in NSi vložili z zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini.

Poslanski skupini SDS in NSi sta vložili zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini, je neuradno izvedela STA. Kot smo že poročali, poslanske skupine je k vložitvi zahteve v sredo pozvalo več gospodarskih in kmetijskih organizacij z argumentom, da novela v obdobju negotovosti in rastoče inflacije prinaša nerazumno ostro davčno politiko do delovno aktivnih.

DZ je novelo zakona o dohodnini sprejel 9. decembra. Z njo se odpravlja načrtovano postopno zviševanje splošne olajšave do leta 2025 ter odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta. Poleg tega se zvišuje skupni dohodek, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, uvaja nova olajšava za mlade ter zaostruje davčna obravnava samostojnih podjetnikov.

Novela zakona prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, so opozorili podpisniki poziva poslancem. Zvišuje se obdavčitev samostojnih podjetnikov in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje, so dodali. Opozorili so tudi, da ukinitev usklajevanja olajšav z inflacijo zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače.

Davčna politika, ki jo uvaja novela zakona, se jim zdi nerazumno ostra do delovno aktivnih ljudi, še posebej do srednjega razreda, pomembno bo vplivala tudi na nižjo samooskrbo s hrano. Poleg tega novela zakona krši ustavne pravice vseh državljank in državljanov, saj uvaja diskriminatorno obravnavo, na kar so večkrat opozorile tudi pristojne službe, so dodali.

Pod poziv so se podpisali predstavniki 13 organizacij, to so Klub slovenskih podjetnikov, Skupina podjetij z notranjim lastništvom, Sindikat kmetov Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, AmCham Slovenija, Združenje bank Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije.

Novelo je z odložilnim vetom skušal blokirati že državni svet, a jo je DZ nato še enkrat potrdil. V SDS pa so tik pred glasovanjem vložili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma, vendar je poslanci niso podprli.    

Robert Golob Slovenija Golobu še ena zaušnica Robert Golob in Viktor Orban Slovenija Slovenija Božično "darilo", ki ga Golobova vlada ne more biti vesela

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 61
  • popokatopetl 23:27 30.december 2022.

    Nihče nima rad višjih davkov. Ampak kozla je tu pač ustrelila ta prejšnja vlada, ki je znižala davke, ne da bi znižala proračunsko porabo. In zapovrh napumpala še mnogo milijard državnega dolga. EU bo kmalu spet zategnila fiskalno pravilo in ...prikaži več bomo tenko piskali.

  • Soljatar 20:56 30.december 2022.

    golobova vlada ne bo odstopila, ampak bo mogla bežat in to kmalu...

  • jakec1575 20:39 30.december 2022.

    Bivsa vlada, ki je drzavi in drzavljanom v celoti vladala z neustavnimi in nezakonitimi vladnimi odloki vlaga ustavne presoje vladi, ki vlada v celoti na nacin, da se sprejemajo zakoni. Sds in jansa so ocitno v drzavljanski vojni. Strelski vod ...prikaži več bi bil premalo za njih. Tak gnil karakter brez kancka etike tezko najdes.