Slovenija
47258 ogledov

Zavarovalnica Cirila z 800 evri penzije toži za 3 milijone

Požar Mercator-2015 Luka Cjuha/Dnevnik
V Ljubljani se je začelo sojenje za enega največjih industrijskih požarov v Sloveniji, ki je zahteval tudi smrtno žrtev. Obtoženec je en sam, Ciril Cerar, njegova delavca sta v Mercatorju opravljala varilska dela.

Iz Zaloga se je 12. maja 2015 okrog poldneva dvignil daleč viden oblak črnega dima. Gorela je Mercatorjeva hladilnica sadja in zelenjave na Hladilniški poti in iz bližnjih vrtcev so zato evakuirali 266 otrok, prebivalcem pa naročili, naj zaprejo okna in se ne zadržujejo na prostem. Z ognjem so se poleg poklicnih gasilcev štiri ure spopadali tudi prostovoljni iz petindvajsetih društev od skupno petintridesetih, kolikor jih je v Ljubljani, vseh je bilo 254 s šestdesetimi vozili. Na pogorišču so našli mrtvega varilca Marjana Kneza.

Z rokami po plamenih

Za požar, ki je zajel 10.000 kvadratnih površin in povzročil dobrih 10 milijonov evrov škode, so po kar triletni preiskavi našli krivce. Zaradi povzročitve splošne nevarnosti in ogrožanja varnosti pri delu so sprva ovadili tri fizične osebe in eno pravno, a se je na zatožni klopi nazadnje znašel samo direktor podjetja Ceko IN, 64-letni Ciril Cerar.

Ciril Cerar | Avtor: D. M. Ciril Cerar D. M.
Na predlanskem predobravnavnem naroku je po poročanju Slovenskih novic krivdo zanikal: "Niti ene stvari iz obtožbe ne priznavam."

In česa ne priznava? V Mercatorju so ugotovili, da hlajenje sadja in zelenjave ni dovolj učinkovito, ker od zunaj vdira topel zrak zaradi neprimernih PVC-vrat, šlo naj bi za nekakšne zavese. Pri podjetju Ceko IN so tako naročili fiksna drsna vrata.

Opravila sta se lotila Cerarjeva varilca Marjan Knez in Ruslan Terehkov. Konstrukcijo vrat sta varila na okvir prejšnjih zaves, pri čemer pa se je sprostila visoka temperatura in vžgala izolacijski stiropor v panelih. Izbruhnil je požar, ki sta sta ga varilca skušala pogasiti, Terehkov je celo z rokami tolkel po ognjenih zubljih, uporabila sta tudi gasilne aparate, a zaman. Plameni so v nekaj minutah zajeli velikansko halo, iz katere se je pravočasno umaknilo 140 delavcev in z njimi tudi Terehkov. Knezu se žal ni uspelo, prej se je zadušil.

Niso vedeli za stiropor

Na včerajšnjem začetku sojenja pred ljubljansko okrožno sodnico Barbaro Vehovar Meze – torej dobrih osem let po tragičnem dogodku – je tožilka Anita Filipčič predstavila obtožnico, v kateri Cerarju očita, da je ogrozil življenja delavcev in svojih varilcev, ker ni upošteval vseh varnostno požarnih predpisov in predvsem ni poskrbel za požarno stražo. Za vse to mu grozi do osem let zapora. 

Cerarjev zagovornik, odvetnik mag. Žiga Klun, je ugovarjal, da tožilstvo napačno interpretira zakon o varstvu pri delu: "Iz mnenja uprave za zaščito je razvidno, da je organiziranje požarne straže naloga lastnika oziroma naročnika del, in bi morala biti vključena v požarni red. V Mercatorjevem požarnem redu pa piše, da je zanjo zadolžena njihova odgovorna oseba. Poleg tega niti ta ni vedela, iz kakšnih materialov je izolacija in s tem, da je iz stiropora, ni bil seznanjen niti obdolženi."

Žiga Klun | Avtor: D. M. Odvetnik Žiga Klun D. M.
Obžaluje, a se ne čuti odgovornega

Kljub pomanjkanju ključnih informacij je po Klunovih besedah Cerar skušal zagotoviti maksimalno varnost. Varjenje na drsnih vratih sta Knez in Terehkov opravila zunaj, pri montaži na obstoječe okvirje pa se lotila točkovnega varjenja, da bi zagotovila čim večjo varnost.

Cerar je ponovil, da se bo za začetek branil s pisnim zagovorom, ki ga je maja 2016 podal preiskovalnemu sodniku, in v katerem je zapisal, da v dovoljenju za vroča dela ni bila omenjena požarna straža, ki da naj bi jo zagotovil naročnik. Nesrečo vsekakor obžaluje, a se zanjo ne čuti odgovornega.

Nima niti avta

Toda Cerar se ne sooča samo z možnostjo zaporne kazni, ampak tudi s premoženjskopravnimi zahtevki, in to več kot konkretnimi. Svojci pokojnega Kneza so se včeraj svojim sicer odpovedali, ker jim je dovolj mučnih obiskovanj sodišča - "Prosim le, da je poskrbljeno za tiste, ki so še živi. Da ne bi več prihajalo do takšnih nesreč," je ob odhodu iz dvorane dejala vdova Anica – vztrajala pa bo Zavarovalnica Triglav.

Ta je Mercatorju, ki je imel dobrih 10 milijonov evrov škode, v skladu s sklenjenim premoženjskim zavarovanjem izplačala 5.891.000 evrov, ki jih zdaj zahteva nazaj od Cerarja (3.027.000 evrov) in podjetja Ceko IN (dobrih 2.800.000 evrov).

Ciril Cerar prejema 830 evrov pokojnine in nima več niti avtomobila.

Komentarjev 30
  • albert 00:11 15.september 2023.

    ZVPoz 9 člen Samostojni podjetnik, ki samostojno opravlja dejavnost je v skladu z zakonom kazensko in odškodninsko odgovoren za neizvajanje ukrepov varstva pred požarom ter posledice, ki zaradi tega nastanejo.

  • Francs 16:08 14.september 2023.

    Nesreče so se dogajale in se žal tudi bodo . Moramo težiti k temu , da jih bo čim manj. Umrl je varilec in nastala je velika gmotna škoda . Nekdo mora odgovarjati za to . Po mojem je bila ...prikaži več kriva malomarnost . Pri delovnih ali prometnih nesrečah se najde krivce in praviloma tudi ostro obsodil medtem , ko pri namernem gospodarskem kriminalu zaradi katerega lahko posledično tudi pride do smrtnih žrtev ti kravatarji še naprej udobno živijo.....

  • Naklonsky 15:57 14.september 2023.

    V članku ni omenjeno ali je s.p. sli d.o.o. Prvi odgovarja z vsem svojim premoženjem, drugi samo s premoženjem firme. Težava nastane, če te posel preraste in nisi vešč v poslovanju in knjigovodstvu.