Slovenija
2093 ogledov

Prihaja pozeba. Tako lahko pomaga "zalivanje"

Oroševanje, Evrosadov sadovnjak Bralec
V noči na ponedeljek se bo povsod zjasnilo. Temperature bodo do ponedeljka zjutraj občutno padle. Ponoči je ponekod snežilo, a le za vzorec.

Na spletnem portalu neurje.si za ponedeljek zjutraj napovedujejo delno jasno vreme in opozarjajo na to, da nas bo udarila pozeba. Ta lahko v nekaj urah uniči celotno letino. 

V Evrosadovih sadovnjakih so tako že včeraj začeli z oroševanjem, nam je sporočil bralec, ki nam je poslal fotografije. Gre za to, se se z vodo omoči celoten sadovnjak, voda, s katero so orošene veje in cvetovi, pa v primeru temperatur pod ničlo zmrzne, deli rastline pod ledenim oklepom pa ostanejo na varnem. Da se temperatura pod ledom ne zniža preveč, je smiselno oroševati ves čas, ko so temperature nevarno pod lediščem. 

Opozorilo: Od ponedeljka zjutraj bo burja na Primorskem v sunkih na izpostavljenih mestih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Nato bo nekoliko oslabela in se znova okrepila v noči na torek. Tudi drugje bo zelo vetrovno.

Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do -7 °C, na Primorskem okoli 1 °C. Čez dan bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, ki je bo popoldan od vzhoda postopno vse več. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6 °C. 

Obeti: V torek in sredo bo v notranjosti pretežno oblačno, več sonca bo na Primorskem. V sredo bo predvsem v vzhodni polovici države občasno rahlo snežilo. Še bo mrzlo in zelo vetrovno.

 | Avtor: Spletna kamera lovrencan.si Spletna kamera lovrencan.si
* - Posnetek spletne kamere iz Lovrenca na Pohorju.

Na Arsu pa za nedeljsko dopoldne napovedujejo delno razjasnitev, popoldne pa bo v notranjosti nastalo nekaj spremenljive oblačnosti. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 7, na Primorskem okoli 12 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Snega le za vzorec

ARSO je objavil, da je v zadnjih 12 urah zapadlo največ snega na Kredarici, in sicer 15 centimetrov, dodatno pet centimetrsko snežno odejo imajo na Voglu, dva centimetra snega je zapadlo v Ratečah, za vzorec pa tudi na Pohorju.

 | Avtor: Arso Arso



 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.