Slovenija
110 ogledov

Zavašnik je že tri tedne doma

Robert Tomaž Zavašnik, tiralica, Interpol Interpol
Zavašnik je bil zaradi tragedije pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah, v kateri so umrla tri mlada dekleta, obsojen na pet let zapora. Po sodbi se je pet let, do njenega zastaranja, skrival.

"Pred tremi tedni se je prijavil v sistem zdravstvenega zavarovanja. Ne vem, ali stanuje v Pirničah, nisem bil pri njem na domu, je pa bil v zadnjih treh tednih nekaj časa odsoten, ker je bil na dopustu na Hrvaškem," pojasnjuje Zavašnikov odvetnik Milan Vajda.

Na vprašanje, kje je bil Zavašnik zadnjih pet let, Vajda odgovarja, da ne ve in niti noče vedeti. "To je bil pač njegov protest proti krivični sodbi. Če hočejo, so zagovorniki z načrti klientov seznanjeni, jaz tega nisem želel vedeti," poudarja.

Pet let je bil na begu

Robert Tomaž Zavašnik bi moral zaporno kazen začeti prestajati junija 2009; na pet let je bil obsojen, ker kot lastnik diskoteke ni poskrbel za varnost pred diskoteko. A namesto da bi odšel na Dob, je Zavašnik pobegnil. Po nekaterih podatkih naj bi se skrival v hrvaškem Umagu, za njim je bila razpisana tudi mednarodna tiralica, a ga policija ni našla. Konec maja letos je kazen zastarala, pred tremi tedni pa se je vrnil domov. 

Obnovili bodo postopek

Zavašnik bo sicer moral plačati stroške postopka in odškodnino, ki so jo zahtevali starši umrlih. Sodišče mu je naložilo, da mora sorodnikom umrlih in enemu težko poškodovanemu dekletu plačati 220 tisoč evrov. "Bomo pa zahtevali obnovitev kazenskega postopka, ker želimo dokazati njegovo nedolžnost," je odločen Vajda.

Tragedija pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah se je zgodila 23. decembra 2005. V diskoteki je bila zabava, na katero je bil vstop do 22. ure brezplačen. Pred lokalom se je zato malo pred to uro zbrala množica ljudi, ki je želela vstopiti. Med prerivanjem so tri dekleta, 15-letna Katarina Jeras Lajh ter 17-letni Anja Mršič in Natalija Bencan, padla, množica pa jih je poteptala. Starejši dekleti sta umrli na kraju nesreče, mlajša pa nekaj dni kasneje v ljubljanskem kliničnem centru.

Komentarjev 10
  • Leon Plemeniti 11:13 07.avgust 2014.

    večja PIZ-A si boljš se mašto ti je život u sloveniji

  • Tupamaros 06:40 07.avgust 2014.

    Zavašnik ni kriv če so goveda sprožija stampedo. Pojdi na kakšen koncert popularne glazbe kdaj v svojem lajfu. Masovna histerija ti bo jasna. Brez kontrolirane zavesti, droga in alko.

  • spenjac 21:38 06.avgust 2014.

    Jp, očitno sta Zavašnik in Janša enako nedolžna:)