Slovenija
40 ogledov

Zavašnik na begu že leto in pol

Lastnika diskoteke Roberta Tomaža Zavašnika, ki je bil obsojen na pet let zapora Žurnal24 main
Mineva pet let od tragedije pred diskoteko Lipa, v kateri so umrla tri dekleta, stara 15 in 17 let. Lastnika diskoteke Roberta Tomaža Zavašnika, ki je bil obsojen na pet let zapora, iščejo že leto in pol.

Tragedija pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah se je zgodila 23. decembra 2005. V diskoteki je potekala zabava, na katero je bil vstop do 22. ure brezplačen. Pred diskoteko se je zato malo pred to uro zbrala množica ljudi, ki je želela vstopiti, vendar je prišlo do prerivanja. Tri dekleta, 15-letna Katarina Jeras Lajh ter 17-letni Anja Mršič in Natalija Bencan, so padla, množica pa jih je poteptala. Starejši dekleti sta umrli na kraju nesreče, mlajša pa nekaj dni kasneje v ljubljanskem kliničnem centru.

Lov na Zavašnika se nadaljuje
Lastnik diskoteke Robert Tomaž Zavašnik po incidentu ni prevzel nikakršne odgovornosti, čeprav se je tragedija zgodila na pragu njegovega lokala. Pred okrožnimi sodniki ni priznal krivde, pokazal ni niti najmanjšega obžalovanja. A s številnimi izgovori ni prepričal ne višjih in ne vrhovnih sodnikov, ki so maja 2009 odločili: kriv je! Ugotovili so namreč, da bi ob vsem oglaševanju predbožične zabave lahko vedel, da se bo tja zgrnila množica mladih, pa kljub temu ni dovolj poskrbel za njihovo varnost.

Zaradi povzročitve splošne nevarnosti so ga tako obsodili na petletno zaporno kazen, ki bi jo na Dobu moral začeti prestajati že junija, a je izginil neznano kam. Policija je za njim razpisala mednarodno tiralico rdeče stopnje, pojavila so se tudi namigovanja, da se skriva nekje na Hrvaškem, a iskanje do zdaj še ni obrodilo sadov. Glede na to, da je Zavašnik že vnaprej dal vedeti, da ga v zaporu ne bodo videli, se pojavlja vprašanje, ali bi pristojni lahko to preprečili, če bi ukrepali pravočasno?

Zahtevali 225.900 evrov odškodnine
Starši umrlih deklet sprožili odškodninske tožbe zoper vse, za katere so menili, da so na kakršen koli način odgovorni za tragedijo. Tako so tožili državo, ki naj bi dopuščala, da je Lipa delovala le delno legalno, Zavašnika, njegovo podjetje ter njegove starše, ki so lastniki objekta, občino Medvode, ker ni izdala sklepa o zaprtju, ter varnostno podjetje Enigma Bagarič. Skupno so zahtevali okoli 225.900 evrov.

Ljubljansko okrožno sodišče jim je zaenkrat ugodilo le delno. Presodilo je namreč, da morajo odškodnino plačati samo podjetje Roto, njegov direktor Zavašnik in varnostna služba Enigma Bagarić, ostali pa ne, ker niso odgovorni za to, kar se je zgodilo.

Od te odločitve dalje ni opaziti kakšnih premikov. Na vprašanje, zakaj se vse skupaj tako vleče, so na ljubljanskem sodišču odgovorili le, da vmesna sodba še ni pravnomočna. Zavleklo naj bi se, ker se Zavašnik, ki ima najverjetneje že novo identiteto, upira plačilu takse, poročajo Slovenske Novice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.