Slovenija
7047 ogledov

Namesto da bi sami poskrbeli za delavce, bomo raje capljali za EU

Luka Mesec Flickr/Vlada RS
Nova evropska direktiva pri razpisu prostega delovnega mesta predvideva objavo začetne višine plačila. Na ministrstvu pred tem v zakon ne bodo posegali.

Državljan je pred časom predlagal, da bi morali delodajalci pri razpisu delovnega mesta obvezno navajati tudi podatek o neto in bruto plači, a so ga na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, zavrnili.

Zakaj? "Delodajalcem v Republiki Sloveniji ob objavi prostega delovnega mesta ni treba navesti podatka o plači. Presoji delodajalca je torej prepuščeno, ali bo višino plače (izhodiščne ali v razponu) navedel že vnaprej v objavi prostega delovnega mesta ali pa bo to dokončno določil v pogajanjih z izbranim kandidatom in vnesel v pogodbo o zaposlitvi," so navedli v odgovoru.

Kot so dodali, v praksi opažajo, da delodajalci v objavah plač ne navajajo, čeprav na ministrstvu menijo, da je to lahko "dodaten motivacijski dejavnik".

Delodajalci imajo tako "več manevrskega prostora"

"Navedba višine plače ima svoje prednosti predvsem za iskalce zaposlitve, ki s tem pridobijo več informacij, na podlagi katerih lahko sprejmejo odločitev glede morebitne prijave na prosto delovno mesto, kot tudi za delodajalce, predvsem pri iskanju kadrov s specifičnimi znanji, saj tako dobijo kandidate, ki so zadovoljni s ponujenim plačilom. Po drugi strani pa delodajalci v praksi nočejo vnaprej »razkrivati« plače, saj imajo na ta način več manevrskega prostora pri izbiri ustreznega kandidata predvsem v primerih, kadar gre za objavo prostih delovnih mest, na katera je pričakovati velik odziv," so priznali.

Ista delovna mesta kot na oglasnih deskah in v prostorih zavoda so po novem obja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kljub temu da priznavajo, da bi bila navedba višine plače v interesu delavcev, ocenjujejo, da je veljavna zakonska ureditev ustrezna in po spremembah ni potrebe, poleg tega "naveden predlog ni bil izpostavljen v okviru usklajevanj med socialnimi partnerji pri pripravi ZDR-1".

Nova evropska direktiva: plača mora biti znana pred razgovorom

So pa dodali, da je evropski parlament pripravil predlog direktive, ki jo bo treba prenesti v pravni red Republike Slovenije. Iz nje izhaja, da ima iskalec zaposlitve pravico, da od potencialnega delodajalca prejme informacijo o začetnem plačilu ali njegovem razponu, ki temelji na objektivnih dejstvih in spolno nevtralnih merilih za zadevno delovno mesto in po potrebi o ustreznih določbah kolektivne pogodbe, ki jo delodajalec uporablja.

"Direktiva predvideva, da se te informacije navedejo tako, da je omogočeno informirano in pregledno dogovarjanje o plačilu, na primer v objavi prostega delovnega mesta, in sicer pred razgovorom za zaposlitev, v vsakem primeru pa pred začetkom delovnega razmerja," so še pojasnili na ministrstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Naklonsky 13:08 31.marec 2023.

    Mesec predlaga podatke o netu in brutu plači? Ta tip je dejansko zrel za psihiatra!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:11 31.marec 2023.

    Več je stvari, ki bi jih potencialni delodajalci morali utemeljiti, npr zakaj vabijo na razgovore, če je služba že oddana, pa de se oglas ne sklada z dejanskim stanjem. Bi se moralo res vedeti za plačo takoj na začetku razgovora ...prikaži več oziroma že v oglasu, potem pa sam presodi kaj je zate prav,

  • Grof 22:05 30.marec 2023.

    Luka ta na balon, bi bil. ......