Slovenija
8 ogledov

Zavetišče za živali ni zabaviščni park

Pse je po novem med tednom z izjemo četrtka možno sprehajati od 13. do 15. ure, Žurnal24 main
Hoh, hov. V pol leta že več kot 500 zapuščenih živali. Finančni krči ostajajo.

Maribor. “Nekateri ljudje vidijo v zavetišču za živali vrsto zabaviščnega parka, kar nismo in nikoli ne bomo,” pravi Erih Tetičkovič, predsednik Društva za varstvo in proti mučenju živali Maribor. Nekateri sprehajalci psov namreč s psi grdo ravnajo, nanje kričijo, jih vlečejo, skrivoma hranijo in delavcem v zavetišču očitajo nestrokovnost.

Razmišljamo o uvedbi izpita za sprehajalce, ki bi poznali pravila in se jih tudi držali,” je jasen Andrej Okreša, tajnik društva.

Premalo skrbnikov
Od novembra, odkar deluje novi azil, so na Teznu sprejeli že več kot 550 živali. “Večja je tudi potreba po številu skrbnikov. Poleg obstoječih štirih bi potrebovali še tri. Vesel sem tudi sklepa Stanovanjskega sklada RS, da nam za približno 200 evrov na mesec da stanovanje nad azilom, kamor bomo nastanili hišnika, ki bi bil hkrati skrbnik,” pojasnjuje Tetičkovič.

Izguba in pomanjkanje
V zavetišču se trenutno srečujejo s pomanjkanjem hrane, vsak mesec imajo tudi okoli dva tisoč evrov izgube. “Za normalno delovanje bi potrebovali okoli 120 tisoč evrov na leto. Od tega bi vsaj tretjino dobili s pogodbami z občinami, ki jih imamo zdaj zgolj 18, želimo pa si jih vsaj 25,” pravi Rok Štibler, vodja zavetišča.

Konec tedna imajo do 50 sprehajalcev psov. Med njimi je veliko otrok, ki so jim namenili vseslovenski likovni natečaj, katerega dela bodo razstavili 21. junija na Osnovni šoli Toneta Čufarja Maribor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.