Slovenija
7 ogledov

Zavezniki mladih družin

Preveriti smo želeli, v kakšnem stanju so tako imenovana trajno neperspektivna s Žurnal24 main
Od 3.176 državnih stanovanj je praznih 927, predlani pa so prazna stanovanja državo stala tri milijone evrov. Jelušičeva bo 130 vojaških dala mladim družinam.

Stotrideset stanovanj je na voljo, so sporočili z Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (Mors). S tem so se prvi odzvali na pobudo treh poslancev stranke Socialnih demokratov (SD) o oddaji praznih stanovanj iz stanovanjskega fonda državne uprave državljanom. Stanovanja, ki bodo prenesena na stanovanjski sklad, bodo ciljno namenjena mladim družinam, kar bo natančno opredeljeno v kriterijih.

Najemnina še nedorečena
Mors bo na stanovanjski sklad prenesel nezasedena vojaška stanovanja, ki jih zaradi oddaljenosti od sedanjih vojaških služb imenujejo trajno neperspektivna. Gre predvsem za stanovanja v krajih, kjer so bile vojašnice v času Jugoslavije.

Najemnina, ki naj bi jo plačevali najemniki stanovanj iz fonda, še ni določena, vendar naj ne bi presegala cene neprofitne najemnine.

 

Prazne nepremičnine

Tisoč praznih stanovanj. Razlogov za nezasedenost stanovanj je več, od uveljavitve schengenskega režima in drugih reorganizacij državne uprave, kar je povzročilo manjše potrebe po stanovanjih na obmejnih območjih, do zelo majhnega zanimanja na razpisih za dodelitev stanovanj zunaj Ljubljane.

Zemljiška knjiga.
Samo štirideset odstotkov praznih stanovanj ima urejen zemljiškoknjižni status, zaradi česar niso mogla biti uvrščena v program prodaje državnega premoženja.

Prodaja zastala.
Zaradi krize je prodaja odvečnih in nezasedenih stanovanj zastala.

Milijoni v nič
Obrambno ministrstvo, ki ima največji fond službenih stanovanj, ima trenutno nezasedenih petsto stanovanj. Stroški vzdrževanja praznih stanovanj na mesec znašajo okoli 500 tisoč evrov.

Trajno neperspektivna so 304 stanovanja, 176 jih bo Mors poskušal prodati, druga pa prek stanovanjskega sklada oddati mladim družinam s stanovanjskim problemom.

S 734 stanovanji razpolaga tudi ministrstvo za notranje zadeve, podatka o tem, koliko jih je nezasedenih, pa včeraj nismo mogli dobiti. Stanovanjska komisija, pod katero spadajo ministrstvo za pravosodje, državni zbor in ustavno sodišče, ima 636 stanovanj. Konec aprila sta bili prazni stodve. Na ministrstvu za javno upravo ocenjujejo, da vzdrževanje praznih stanovanj na mesec stane okoli osem tisoč evrov.

Vložek v obnovo
43 stanovanj, ki spadajo pod stanovanjsko komisijo, je neurejenih in neprimernih za vselitev.
"Stanovanja, ki bodo predana stanovanjskemu skladu, so neurejena in niso bila obnovljena od prevzema leta 1991," pravijo tudi na Morsu. Obnova, ki bi potekala prek stanovanjskega sklada, je po zdaj veljavnih zakonih “dolgotrajna”, dodajajo in se zato strinjajo s predlogom poslancev, naj stanovanja obnovijo najemniki. Vložek, ki bi ga namenili za obnovo, pa bi se štel v najemnino.

Korak pred drugimi
"Tudi druga ministrstva so pokazala velik interes za našo pobudo o oddaji praznih stanovanj iz fonda mladim družinam," pravi Luka Juri iz SD.

Od skupno 3.176 stanovanj, s katerimi razpolaga vlada, naj bi bilo praznih 927. Po podatkih računskega sodišča (RS) je bilo predlani več kot tri milijone evrov škode, tako zaradi izgubljenih najemnin kot stroškov vzdrževanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.