Slovenija
30 ogledov

Zavod – sopotnik v tujino

Med nujne storitve, za katere ZZZS vrne stroške, spada tudi zdravljenje zvinov, Žurnal24 main
Delo v tujini. Če vas podjetje ne zavaruje, ne odjavite zavarovanja v Sloveniji.
Dodatno ni odveč
Zavarovanje. Ker Slovenija z Novo Zelandijo nima sklenjenega sporazuma in je zato možno le povračilo stroškov, ne pa takojšnje kritje, na ZZZS priporočajo tudi sklenitev prostovoljnega dodatnega zavarovanja pri komercialni zavarovalnici doma ali v tujini.

Zakaj bi mi zaračunali zavarovanje za eno leto za nazaj, če bi ga odjavila in če recimo sploh ničesar ne bi koristila?” se sprašuje bralka (njeno ime hranimo v uredništvu), ki te dni za eno leto odhaja na Novo Zelandijo.

Kot pravi, od kranjske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni dobila jasnih informacij, kako naj zavarovanje sploh uredi. Ko ga je želela odjaviti, pa so ji pojasnili, da to sicer lahko stori, vendar bo morala, ko se bo vrnila in znova zavarovala, plačati zavarovanje za vse leto za nazaj.

Premij ji menda za nazaj ne bi bilo treba poravnati le, če bi jo v tujini zavaroval delodajalec in bi o tem ZZZS dostavila potrdilo. To pa v bralkinem primeru ne pride v poštev, saj v tujini ne bo zaposlena, temveč bo opravljala le priložnostna dela in ne bo zavarovana pri tujem delodajalcu.

Plačilo za nazaj? Ni res!
Tudi mi smo sprva glede tega, ali je treba ob enoletni prekinitvi zavarovanja plačati premije za nazaj, dobili nejasne uradne odgovore. Potem pa nam je Radmila Krunić, vodja oddelka za obvezno zdravstveno zavarovanje pri ZZZS, pojasnila, da bralki za nazaj v nobenem primeru ne bo treba plačati ničesar. “Če je prijavljena v zavarovanje, mora premije sproti plačevati, če ni prijavljena, pa res ne. Ni pravne podlage, da bi pobrali prispevke,” razlaga.

Če bo bralka odjavila zavarovanje, bo pravice lahko koristila z istim dnem, ko se bo vrnila v domovino in se spet zavarovala, poudarja Kruničeva. Vendar svetuje, naj raje obdrži zdravstveno zavarovanje v Sloveniji: “Če se ji v tujini karkoli zgodi, ji po vrnitvi domov lahko povrnemo stroške nujnih zdravstvenih storitev, ki jih je plačala, ampak po povprečni ceni, ki bi jo mi plačali izvajalcu v Sloveniji.” Zastaralni rok za uveljavitev stroškov je pet let.

Je pa Kruničeva potrdila, da se je možno zavarovati tudi za nazaj, a le če ZZZS presodi, da zavarovanec za to izpolnjuje pogoje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.