Slovenija
4618 ogledov

Namesto za tekmovanja iz matematike in kemije denar za klekljanje in kuhanje

razno 10.06.13. studentka, sola, faks, matematika, matematicna enacba, foto: shu Shutterstock
Zavod za šolstvo je lani odobril 51 vlog za sofinanciranje tekmovanj, 16 jih je zavrnil. Kaj je razlog?

"Zavod Republike Slovenije za šolstvo ne ukinja nobenih šolskih tekmovanj ne programov. To niti ni v njegovi pristojnosti," so danes sporočili z zavoda za šolstvo. TV Slovenija je včeraj poročala, da je zavod ukinil financiranje 16 šolskih tekmovanj, med njimi tudi tekmovanj iz kemije, matematike, računalništva in logike, zavod pa še naprej financira tekmovanja iz taborniškega mnogoboja, kleklanja in nekatera druga. 

Organizatorji niso izpolnjevali razpisnih pogojev

"Vsa omenjena šolska tekmovanja, so bila v preteklih treh letih vsaj enkrat sofinancirana. Vsi organizatorji teh tekmovanj (ZOTKS, DMFA) pa so se prijavili tudi na razpis za prihodnji dve šolski leti, zato so navedbe v oddaji zavajajoče in neresnične. Seveda pa Zavod Republike Slovenije za šolstvo ne more prevzemati odgovornosti za neizpolnjevanje razpisnih pogojev s strani organizatorjev šolskih tekmovanj," sporočajo z Zavoda za šolstvo na katerega je bilo pred tremi leti preneseno financiranje tekmovanj.

studij Tekmovanje eno leto šteje, drugo ne Slovenija "Z istimi vatli merijo nagrade iz fizike in klekljanja"

Kaj bo s podeljevanjem Zoisovih štipendij?

Kot so za TVS Slovenija povedali na Zvezi za tehnično kulturo, tekmovanja iz kemije in logike, letos kot kaže ne bo. Kot je znano, rezultati teh tekmovanj vplivajo tudi na podelitev Zoisovih štipendij. "Še posebej poudarjamo, da odsotnost sofinanciranja šolskega tekmovanja iz sredstev, ki jih dodeljuje Zavod Republike Slovenije za šolstvo v posameznem šolskem letu, samo po sebi še ne pomeni, da so najuspešnejši tekmovalci in tekmovalke prikrajšani pri dodeljevanju Zoisovih štipendij. Iz Pravilnika o dodeljevanju Zoisovih štipendij jasno izhaja, da če posamezno tekmovanje v določenem šolskem letu ni sofinancirano iz javnih sredstev, to še ne pomeni, da doseženega priznanja na takem šolskem tekmovanju učenec oz. dijak ne more uveljavljati kot izjemnega dosežka v vlogi za dodelitev Zoisove štipendije,"

študenti študentje fakulteta Slovenija Razveljavili petkrat več Zoisovih štipendij kot pretekla leta

Preprečiti nedovoljeno dvojno financiranje

Da šolska tekmonavnja v letu 2016/17 niso bila sofinancirana tudi iz sredstev Zavoda za šolstvo, je krivda organizatorjev, pravijo na zavodu. Dodajajo, da bodo tekmovanja v tem in prihodnjem šolskem letu sofinancirana "ob predpostavki, da se je organizator tekmovanja prijavil na razpis za šolski leti 2017/2018 in 2018/2019 ter predložil vsa zahtevana dokazila, ki izkazujejo izpolnjevanje razpisnih pogojev. Pri tem posebej izpostavljamo, da so pogoji javnega razpisa postavljeni tudi z namenom, da se prepreči nedovoljeno dvojno financiranje iz javnih sredstev in njihova nenamenska poraba."

Zavod Republike Slovenije za šolstvo je za sofinanciranje šolskih tekmovanj, ki so potekala v šolskem letu 2016/2017, prejel 67 vlog za posamezna tekmovanja. Odobrenih je bilo 51 vlog, zavrnjenih pa 16 vlog. Razlog za zavrnitev večine vlog pa je bilo dejstvo, da je organizator tekmovanj iz drugih javnih virov pridobil sredstva v višini, ki je presegala z javnim razpisom določene upravičene stroške tekmovanja. Dvojno financiranje iz javnih sredstev  je prepovedano.

"Vsi organizatorji tekmovanj, ki na javnem razpisu za sofinanciranje tekmovanj v šolskem letu 2016/2017 niso bili uspešni, so bili o razlogih za zavrnitev obveščeni s sklepi o zavrnitvi sofinanciranja," še dodajajo na zavodu za šolstvo. "Zavod Republike Slovenije za šolstvo se zaveda svoje odgovornosti pri sofinanciranju šolskih tekmovanj. Nič manjša pa ni odgovornost organizatorjev tekmovanj. V kolikor organizator svojega poslovanja nima urejenega na način, ki omogoča pregled nad stroški tekmovanja, ali pa skuša med upravičene stroške tekmovanja umestiti neupravičene stroške, za to ne more kriviti Zavoda Republike Slovenije za šolstvo."

TZlepotazdravje 30.08.12, otroci, osnovnosolci, sola, foto: shutterstock kaj pa znanje? Slovenija Pohod generacije odličnjakov
Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 20:30 28.februar 2018.

    Pametnih buč je v Sloveniji preveč , zato potrebujejo nekoga ,ki bo nekaj znal in ne samo pametoval ,kot to počnejo Počivalšek ,.......Židan in kampanija .

  • brencl47 20:19 28.februar 2018.

    Samo potem bi morali začeti resno delati, ne pa prelagati papirje, si izmišljevati neumnosti in trositi floskule.

  • alojzr 18:47 28.februar 2018.

    "Zavod Republike Slovenije za šolstvo ne more prevzemati odgovornosti..." Neumnost. Državni organ je dolžan prevzemati vso odgovornost za svoje naloge, ukrepe in dejanja. Zavod RS za šolstvo je odgovoren za izboljševanje znanja in s tem odgovoren za izvedbo tekmovanj.