Slovenija
23 ogledov

Zavod za zaposlovanje posluje po domače

zavod za zaposlovanje Benjamin Kovač
Zavod za zaposlovanje je letos in lani s sredstvi deloval negospodarno in netransparentno, ugotavlja ministrstvo za delo. Med drugim naj bi si neupravičeno višali plače, njihov avtomobilski park pa temelji na dragem najemu. Za dan druženja v toplicah je šlo skoraj 37.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

Patricia Čular, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, je pojasnila, da so nadzor izvedli na podlagi večih anonimnih prijav.

Rezultate nadzora dela zavoda za zaposlovanje med letoma 2011 in 2012, ki ga je ministrstvo izvedlo junija letos, so ločili v dve kategoriji: negospodarno ravnanje pri kadrovskih in organizacijskih zadevah ter pri visokih stroških za usposabljanje zaposlenih.

Pri negospodarnem ravnanju so ugotovili, da ima zavod 47 službenih vozil, pri čemer jih je 41 v najemu. Za to gre 181 tisoč evrov denarja na leto. Visoki so tudi stroški odvetniških storitev in stroški poslovanja za vodilne delavce.

Neupravičeno skočili v višje razrede

Prav tako je nepravilnosti nadzor pokazal pri sklepanju novih pogodb o zaposlitvah z obstoječimi zaposlenimi pri zaposlovanju v višje plačne razrede v času, ko so napredovanja zamrznjena. Takšnih primerov je bilo kar 180, čeprav bi bili na zavodu do višjih plačilnih primerov upravičeni le, če bi obstajale spremenjene okoliščine dela. Nekaterim so tudi neupravičeno izplačevali položajni dodatek, saj niso imeli zahtevanih kvalifikacij, več ljudi naj bi se na zavodu zaposlilo s pomočjo nepotizma.

Previsoki naj bi bili tudi stroški usposabljanja zaposlenih, ki so lani znašali 294.000 evrov. Nadzor je denimo pokazal, da je enodnevno srečanje zaposlenih v Thermani Laško lanskega septembra davkoplačevalce stalo 36.869,99 evra, večino za prevoz in gostinsko dejavnost. Ministrstvo še izpostavlja, da je bil račun izstavljen za 250 pričakovanih oseb, čeprav se je srečanja udeležilo manj ljudi.

Pri javnih naročilih so ugotovili primere, ko je zavod za obsežno naročilo pridobil le eno ponudbo, ko so bili roki izvedbe naročila nerealno kratki in ko so bila oddana naročila do mejne vrednosti 20.000 evrov.

Ministrstvo je vodstvu zavoda naložilo, naj vse do končne ugotovitve pripravi popravljalne ukrepe, ki bodo preprečevali ponovitev ravnanj, in naj do konca leta pripravi sistematizacijo delovnih mest.

Komentarjev 12
  • feferon 17:11 05.december 2012.

    Zavodi bi moral kontrolirat tudi delodajalce, kateri ne izplačujejo plač in prispevkov. Potem pa nategnejo še par ljudi, ki jih isti zavod tja pošilja.A majo zmenjen al kaj?

  • lanina 12:41 10.oktober 2012.

    Je že zadnji čas,da se tudi tam naredi red.....iz lastnih izkušenj lahko povem, da se na zavodu dogajajo zelo čudne stvari.....ampak se lahko samo vprašajo koliko časa bo še tako, da se tudi sami ne bodo znašli na "zavodu brezposelnih"....takrat ...prikaži večt pa jih bo tudi ošabnost minila.

  • slow_slow 09:17 10.oktober 2012.

    Torej jaz pa iz lastnih izkušenj povem, da malo to preveč posplošujete,ne rečem, nepravilnosti so ampak ni vse tako črno kot želite eni to tu prodat,sam nisem naletel na nobeno neprijaznost in na nobeno arogantnost. Vse so naredili ...prikaži več glede na situacijo brezposelnost, ter vedno vlivali upanje na pozitivne spremembe. Da so nekateri prišli preko vez in poznanstev do služb in ne opravljajo svojega dela, je 100% res, ampak ne rabite tiste ko imajo delo radi in se maksimalno potrudijo zaničevat s takšnimi izjavami.