Slovenija
587 ogledov

Zavodom, ki so slabo poslovali, finančna injekcija

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Vlada bo za sanacijo 15 zdravstvenih zavodov namenila 135,6 milijona evrov.

S 1. decembrom se bo začela sanacija v 15 javnih zdravstvenih zavodih, ki so imele konec lanskega leta akumulirano izgubo. Vlada je za sanacijo zagotovila 135,6 milijona evrov proračunskih sredstev, s katerimi bodo pokrili 80 odstotkov akumuliranega minusa.

Največjo izgubo iz preteklih let ima Univerzitetni klinični center Ljubljana, ki mu bo s sanacijo dodeljenih okoli 80 milijonov evrov. 

Poleg UKC Ljubljana, bo v sanacijo vključen tudi UKC Maribor ter splošne bolnišnice v Brežicah, Celju, Izoli, na Jesenicah, v Murski Soboti, Novem mestu, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Šempetru pri Novi Gorici, v Topolšicah in Trobovljah. Prav tako bodo sanirane Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj in Onkološki inštitut Ljubljana. 

Čakalnica na urgenci Ukrepi "na pamet" Zdravje Zato so čakalne dobe predolge in prek dopustne meje

Trije razlogi za slabo finančno stanje

Razlogi, da so zdravstveni zavodi zašli v takšno stanje, so po oceni nekdanjega direktorja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije Sama Fakina trije. "Vsem slovenskim bolnišnicam so se zaradi dviga plač povečali stroški," razlaga Fakin. "Zaradi pet do šest ukrepov, ki so se zgodili v zadnjih dveh, treh letih, so se bolnišnicam povečale obveznosti, ki jim ni sledil tok denarja." Drugi razlog je po oceni Fakina preseganje programov, tretji pa slabo upravljanje s strani vodstev bolnišnic. 

Milojka Kolar Celarc Čakalne dobe Zdravje Kriv je "določen ceh zdravnikov"

Nekdanji vodja ZZZS je sicer skeptičen do načina saniranja z interventnim zakonom za sanacijo bolnišnic in se boji, da ne bo prinesek pravih rezultatov. "Mislim, da ta predlog za sanacijo bolnišnic ne zdrži kritične strokovne presoje," je dejal. "Zanimivo bi bilo videti, kaj si o tem mislijo renomirani ekonomisti."

V sanacijskem odboru bi po njegovi oceni morali sedeti ugledni, renomirani in neodvisni strokovnjaki z vrst mikroekonomistov, pravnikov in zdravstvenih managerjev.

Zaplet okoli plačila članov odbora

Kdo bo sedel v sedemčlanskik sanacijski upravi, še ni znano. Vlada jih mora imenovati v 15 dneh po začetku sanacije, skladno z zakonom o sanaciji bolnišnic, ki je začel veljati 30. septembra. 

Zapletlo se je sicer tudi pri predlagani višini urne postavke za člane odbora. Člani sanacijskega odbora bodo po navedbah STA plačani s 25 evri neto na uro. Temu so sicer nasprotovali v SD in DeSUS, a so ju ministri iz vrst SMC danes na seji vlade preglasovali.

Za plačevanje sanacijskega odbora, sanacijskih uprav ter tehnično-administrativne pomoči bo po navedbah agencije v prihodnjem letu namenjenih predvidoma 634.117 evrov, v letu 2019 534.189 evrov, v letu 2020 390.285 evrov in v letu 2021 204.494 evrov.

Komentarjev 5