Zdravje > Aktualno
713 ogledov

Kriv je "določen ceh zdravnikov"

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Računsko sodišče ministrstvu za zdravje očita neučinkovite ukrepe.

"V tem letu smo povečali število spezializacij urologije za 75 odstotkov oziroma s 16 na 28," je danes povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. S temi besedami se je odzvala na včeraj objavljeno poročilo revizije Računskega sodišča, ki ugotavlja, da so za dolge čakalne vrste na področju urologije krivi neučinkoviti ukrepi ministrstva za zdravje. Še letos naj bi objavili dodaten razpis za vse tiste, ki niso dobili specializacij v prvem razpisu.

bolnišnica dvigalo Kako je to mogoče? Zdravje S katetrom čakajo tudi po leto dni in to na povsem rutinski poseg

Ministrica je poudarila, da urologov primanjkuje zaradi načina podeljevanja specializacij v preteklosti ter pojasnila, da so z novim zakonom o zdravniški službi kadrovsko načrtovanje prenesli na ministrstvo. "Po novem bo mogoče razpisovanje specializacij tudi za posamezne zdravstvene zavode," je povedala Kolar Celarčeva. 

Čakalnica na urgenci Ukrepi "na pamet" Zdravje Zato so čakalne dobe predolge in prek dopustne meje

Rak prostate | Avtor: Profimedia Profimedia

Pritrdila je Računskemu sedišču, da način razpisovanja specializacij za urologijo v preteklosti ni zasledoval potreb prebivalstva. Ob tem si je po navedbah STA izposodila besede predsednika računskega sodišča, da si je "določen ceh zdravnikov omogočil takšen položaj, da jih je tako malo, da so potrebe po njih tako velike, da očitno lahko iztržijo več, kot bi sicer lahko iztržili".

Ob tem je po navedbah agencije omenila primer Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, ki je od leta 2010 zaprosila za sedem specializacij urologije, Zdravniška zbornica Slovenije pa je odobrila le dve.

Državni program za obvladovanje raka

"Na ministrstvu smo, ker se zavedam resnosti tega področja, že pred to revizijo začeli izvajati vsa priporočila, ki jih navaja Računsko sodišče," je dejala. "V letošnjem letu smo tudi pripravili Državni program obvladovanja raka 2017 - 2021."

Računsko sodišče, ki ga vodi Tomaž Vesel, v reviziji ugotavlja, da podatki, s katerimi je ministrstvo razpolagalo, kažejo, da je na prvi pregled pri urologu vsak mesec prek dopustne čakalne dobe v povprečju čakalo 434 oseb, povprečna čakalna doba pa je znašala 140 dni.

Ugotovitve revizije | Avtor: Računsko sodišče Računsko sodišče

Glavni razlog je po oceni Računskega sodišča premalo aktivnih specialistov urologije. "Razlog za takšno stanje je premajhen obseg razpisanih specializacij v letih pred letom 2015, " razlagajo pri Računskem sodišču. "Ministrstvo bodo pri odločitvi o številu razpisanih mest morale vodite predvsem potrebe prebivalstva." 

Promo Oglaševanje Kaj lahko vi storite za zdravo prostato? Topa bolečina. (FOTO: Shutterstock) Promo Oglaševanje Ali lahko sami ugotovite, ali imate raka prostate ali ne Zivljenje 23.09.13, bolnica, pacientka, zdravniski pregled, zdravje, zdravnica, Preživetje Zdravje Zdravniki bolnikov za rakom ne jemljejo resno

Število razpisanih mest posamezne specializacije je po posebnem postopku določila Zdravniška zbornica, ministrstvo je k razpisu podalo soglasje. V letu 2017 je bila sprejeta sprememba zakona o zdravniški službi, ki daje pristojnost določitve števila razpisanih mest za posamezno področje specializacije ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • stary1 09:26 03.december 2017.

    NAPRED TIFUSARI je rekao BOŠKO BUHA ob porušenem mostu na Neretvi in popeljal bolnike v deroćo Neretvo ...in tifusarjev ni bilo več,,,Živel tovariš TITO

  • borut08 13:57 29.november 2017.

    Ce imas dovolj denarja ni problema mal podmazes pa si takoj na vrsti seveda,ce ga imas.Nazalost je tudi v zdravstvu polno korupcije jaz ze 3 leta hodim oz.ne hodim na preiskave za transplantacijo ledvice in zavlacujejo v nedogled med tem,ko ...prikaži več je moje zivljenje odvisno od aparata.

  • Avatar Leon
    Leon 13:42 29.november 2017.

    Največja bolnica je Cerarjeva spletična Kolarjeva ! Obvezen pregled mednožja je nekoč priporočal Rupar svojim kolegicam v poslanskih vrstah ..............tudi danes to velja .