Slovenija
10 ogledov

Zavrgli za 160.000 evrov malic

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Računsko sodišče je v reviziji uspešnosti zagotavljanja toplega obroka dijakom ugotovilo, da so stroški zavrženih obrokov v lanskem šolskem letu znašali 160.000 evrov.

To po mnenju Računskega sodišča kaže na neprimeren odnos nekaterih dijakov do hrane.

Poleg tega pa je sodišče še ugotovilo, da šolsko ministrstvo ni pripravilo zbirnega in podrobnejšega načrta potrebnih vlaganj za zagotovitev prostorskih pogojev in opreme, potrebne za izvajanje dijaške prehrane po srednjih šolah.

Izboljšanje prehranjevalnih navad
Sicer pa je ministrstvo z uvedbo dnevnega toplega obroka na srednjih šolah in z uveljavitvijo smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah prispevalo k izboljšanju prehranjevalnih navad srednješolske mladine, kar potrjuje velik delež srednjih šol, ki so uvedle dijaško prehrano, so ocenili na računskem sodišču.

Trem od petih srednjih šol, pri katerih je bila izvedena revizija, je v šolskem letu 2008/2009 uspelo zagotoviti dijakom dnevni topli obrok.

Najprej analiza, nato spremembe
Računsko sodišče ministrstvu med drugim zato predlaga, naj izdela analizo o uvedbi dijaške prehrane leta 2008 in nove zakonske rešitve predlaga šele na podlagi teh analiz.

Pripravi naj tudi merljive cilje ter izvedbene politike v zvezi s šolsko prehrano, na srednjih šolah pa naj uvede enotno metodologijo in programsko opremo.

Ministrstvo naj bi po priporočilih računskega sodišča pripravilo tudi terminski in finančni načrt investicij v prostore in opremo v tistih srednjih šolah, kjer je treba zagotoviti materialne pogoje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.