Slovenija
454 ogledov

Zavrnili nakup delovnih zvezkov

Učbeniki in šolske potrebščine Anže Petkovšek
Medtem, ko na nekaterih šolah za paket delovnih zvezkov za 9. razred plačajo 170 evrov, na drugih le 31 evrov. Učitelji nabor delovnih zvezkov določijo avtonomno, starši morajo k cenam delovnih zvezkov dati soglasje, v strokovnost učiteljev pri odločitvi za delovne zvezke pa se ne morejo vpletati. Začaran krog.

Svet staršev OŠ A.T. Linharta Radovljica je zavrnil potrditev skupne nabavne cene delovnih zvezkov, saj od ministrstva, pristojnega za šolstvo zahtevajo pojasnilo, kako naj starši, ki potrjujejo cene delovnih zvezkov, ne posegajo v avtonomijo učiteljev. Učitelji namreč izberejo delovne zvezke, svet staršev pa potrjuje njihovo skupno nabavno ceno.

Pritisk na ministrstvo

"Starši bodo delovne zvezke kupili. Gre za nasprotovanje nedorečenemu pravilniku ministrstva. Starši potrjujejo ceno delovnih zvezkov, nanjo pa ne morejo vplivati," razlaga ravnateljica Zlata Rejc."Starši lahko rečejo, da so delovni zvezki predragi. In kaj potem?"

Gre tako za pritisk na ministrstvo, ki je odgovorno za šolstvo, glede  ureditve cen delovnih zvezkov, ki so, kot te dni znova ugotavljamo starši (pre)dragi. "Trg je odprt, za vsak predmet je okoli štiri do pet ponudnikov, ker je naklada majhna, so cene visoke," pravi Rejčeva. 

Najdražji so delovni zvezki v zadnji triadi. Starši, ki imajo več otrok v višjih razredih, morajo odšteti več sto evrov, kar posebej pri tistih z nižjimi dohodki predstavlja resno težavo. Na OŠ Miška Kranjca v Ljubljani bodo denimo delovni zvezki za sedmi in deveti razred skupno nanesli več kot 210 evrov.

Delovni zvezki, 9. razred | Avtor: S. H. H. S. H. H.

Delovni zvezki,7 rared | Avtor: S. H. H. S. H. H.

 

 

 

 




 

Nizke naklade, zato visoke cene

"Naklade delovnih zvezkov so nizke, založniki se zato odločajo zaradi tveganja, da delovnih zvezkov ne bodo prodali. Razlog za to je v konstantnih spremembah učnih načrtov. Ministrstvo bi moralo zagotoviti, da se učni načrti ne spreminjajo tako pogosto. Založniki bi tako delovnim zvezkom lahko postavili nižjo ceno," pravi Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev.

"Kolikor vem, je v prvem krogu soglasje tudi v preteklih letih kakšen svet staršev že zavrnil, pa so se potem, tako kot predvideva 10. člen Pravilnika o upravljanju učbeniških skladov,  dogovorili in dosegli za vse sprejemljiv kompromis," pravi Anton Meden, predsednik združenja svetov staršev. 

Tako je bilo denimo predlani na OŠ Šiška, ko je svet staršev sprva zavrnil ceno delovnih zvezkov za naslednje šolsko leto. Opozorili so  na visoko ceno delovnega zvezka za glasbo, učiteljica pa je nato našla nadomestni delovni zvezek, ki je cenejši, avtor je isti, vendar je izšel pri drugi založbi.

Kot pravi Pečan, se v prihodnje lahko zgodi tudi, da bo kateri od svetov staršev popolnoma zavrnil nabavo delovnih zvezkov. "Če se za to odločijo, plana B ni," razlaga."Šola po tem delovnih zvezkov ne bi predpisala, pač pa priporočila. Nekateri straši bi jih vseeno kupili, drugi, ki ne bi zmogli, pa  ne," razmišlja Pečan. Vprašanje je torej, kako ob sedanjih cenah in neukrepanju ministrstva, zagotoviti gradiva za učence, ki bodo dostopna vsem.

Najdražji paket je lani znašal 170 evrov

Združenje svetov staršev vsako leto analizirira in primerja cene učbenikov,. ki jih določijo učitelji.   Aktivi so lani zbrali podatke podatke iz 113 osnovnih šol, kar je četrtina osnovnih šol.

Primerjava cen delovnih zvezkov | Avtor: Zasss Zasss
"Za letos podatkov o cenah še nimamo, iz zgoraj omenjene okrožnice pa je razvidno, da je bila cena kompleta delovnih zvezkov za posamezen razred v preteklih štiroh letih od nič za prvi razred na eni od šol pa nekje čez 170 evrov v 8. in 9. razredu na nekaterih šolah," pravi Meden. Razlike med šolami so velike. Medtem, ko so na nekaterih šolah za delovne zvezke v 9. razredu plačali 170 evrov, so na drugih le 31 evrov, razlika je bila tako 139 evrov. Podobne so cene delovnih zvezkov za osmi razred, najdražji paket je lani stal stal 177 evrov, najcenejši 47 evrov, razlika med šolami je tako tudi 140 evrov.

Nekatere šole uporabo delovnih zvezkov zmanjšale

Na podlagi zbranih podatkov skuša združenje vzpodbuditi dialog med učitelji in starši glede racionalne izbire gradiv.

Koliko stanejo delovni zvezki in šolske potrebščine? Odgovor najdete v jutrišnje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Motiv, ki nas pri tem vodi, ni doseganje čim nižje cene delovnih zvezkov, temveč čim boljše znanje učencev. Želimo, da bi na še primerjave spodbudile pristojne državne inštitucije, da bi aktivno pristopile k analizi učinka delovnih zvezkov na učni izid," pravijo v združenju. Ugotavljajo, da so številne šole uporabo delovnih zvezkov že racionalizale, da zaradi tega učni uspeh ni nič slabši, avtonomija učiteljev ni ogrožena, hrbtenice šolarjev pa manj obremenjene.

"Učitelji so pri izbiri delovnih zvezkov avtonomni in na to, kot ravnatelj ne morem vplivati. Starše sem pozval, da mi posredujejo delovne zvezke, ki so zelo slabo izpolnjeni. To je največ, kar lahko naredim. Delovni zvezki morajo biti izpolnjeni do konca," pravi Pečan, ki je ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Poudarja pa, da so šolski programi preobsežni, da morajo učitelji poskrbeti tako za učence s posebnimi potrebami kot za nadarjejene učence in da so jim delovni zvezki pri tem v veliko pomoč.

"Če učitelj utemelji izbiro določnega učnega gradiva s tem, da to olajša in izboljša osvajanje učne snovi, bodo verjetno starši sprejeli tudi višjo ceno," pravijo v združenju svetov staršev.

Na pol prazni delovni zvezki

Izkušnje staršev in učencev glede tega, koliko so delovni zvezki na koncu šolskega leta izpolnjeni, so različne. Nekateri trdijo, da delovni zvezki ostanejo delno prazni. "Resne raziskave na to temo ni še nihče naredil in tudi ne o tem, kako uporaba delovnih zvezkov v resnici vpliva na učne dosežke, recimo na bralno pismenost, ne. Navajanje tako pavšalne ocene je po mojem zavajajoče, vemo pa za primere posameznih šol, ko je bila neustrezna izpolnjenost delovnih zvezkov razlog za njihov opuščanje in jih zdaj ni več v naboru," razlaga Meden.

Tako so na marsikateri šoli, kjer so pri določenih predmetih našli delovne zvezke, ki so bili le delno ali pa sploh ne izpolnjeni, te ukinili. Starši jih seveda niso bili več pripravljeni plačevati. Če so tudi delovni zvezki vašega otroka le delno izpolnjeni, na to opozorite svojega predstavnika v svetu staršev.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • mijaliza 12:07 24.junij 2015.

    ko smo mi mladi bili in v šolo hodili smo vsi imeli enake učbenike in delovne zvezke. dodatne šolske potrebščine so se v veliki meri prenašale v naslednjo leto ( barvice, svinčniki radirke.....)Danes pa je v šoli tako da ...prikaži več si vsak učitelj izmišljuje kateri delovni zvezek in učbenik bodo imeli pri njegovi uri otroci ( če de odločiš za nakup učbenika, ga mlajši otrok ne bo moral uporabljat, ker bo njegov učitelj zahteval drugega...) Gredo celo tako daleč da predpisujejo kakšne kalkulator-je morajo imeti otroci itd. In to vse pač stane!......starši pa plačujejo tisto kar si v šili izmišljujejo!

  • miho 11:15 24.junij 2015.

    Sorry, pozabil sem napisati, da je treba ceno, ki sem jo zgoraj navedel, še popraviti za inflacijo in če to storimo, dobimo povprečno ceno učbenikov, delovnih zvezkov in drugih gradiv za zadnji razred oš danes...

  • miho 11:13 24.junij 2015.

    Saj niti ni tako drago. Ko sem še hodil v šolo, sem dal tudi več kot 12000 sit (50 eur) za šolske potrebščine vsako leto, pa ni nihče jamral - ne v mojem razredu, ne na splošno v Sloveniji. Danes ...prikaži več pa en sam jamr vsepovsod. Res pa je, da je bil takrat učni načrt enoten v vsej državi, danes je pa na vsaki šoli drugačen, pa učbeniki so veljali več let. Ni mi npr. najbolj jasno, zakaj je treba učbenik za matematiko zamenjevati vsakih nekaj let, ko pa se osnovna matematika, kakršno imajo v oš, ne spreminja. Če bi šlo za višjo matematiko, kjer bi morali obranavati najnovejša spoznanja iz matematike, bi bilo to drugače, v oš pa tega ni.