Slovenija
2302 ogledov

Zavrnili županskega kandidata: "Imamo ironično situacijo!"

Patrik Greblo Facebook
Šest županskih kandidatov so v MO Koper potrdili, enega zavrnili.

Občinska volilna komisija v Kopru je zavrnila kandidature predstavnikov stranke Zavedno Koper, na čelu z županskim kandidatom Patrikom Greblom. Predsednik komisije Miloš Senčur je danes pojasnil, da kandidati niso bili določeni s tajnim glasovanjem, kar zahteva zakon. Stranka se lahko v 48 urah po prejetju odločbe pritoži na upravno sodišče.

Lista kandidatov ne izpolnjuje zakonskih pogojev, ker ni bila določena po postopku, kot ga zahteva zakon, torej v skladu s pravili stranke in s tajnim glasovanjem. "Imamo ironično situacijo, ko je postopek sicer potekal v skladu s pravili stranke, vendar pravila stranke ne določajo tajnega glasovanja," je dejal Senčur.

Po njegovih besedah iz prakse ustavnega in upravnega sodišča izhaja, da gre v takem primeru za vsebinsko pomanjkljivost, ki se je ne da naknadno odpraviti, in ki nalaga občinski volilni komisiji, da tako kandidaturo izloči.

Rok za pritožbo je 48 ur, ne glede na praznike in dela proste dni, saj ima v času volitev upravno sodišče dežurno službo. Sodišče mora odločiti v 48 urah po prejetju pritožbe, je še pojasnil Senčur.

Preostale kandidature za župana in člane občinskega sveta je volilna komisija potrdila. Zavrnila pa je 25 kandidatov za člane svetov krajevnih skupnosti.

V Kopru je še šest županskih kandidatov. LAB in Gibanje Svoboda predlagata aktualnega župana Aleša Bržana, ki ga podpira še stranka Oljka. Za stranko Zaupanje kandidira Peter Bolčič, za SDS Igor Colja, za Levico Alan Medveš, za stranko Koper je naš Boris Popovič in za SD Jadranka Šturm Kocjan.

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:56 28.oktober 2022.

    Kaj je zadnje čase tako privlačnega v politiki, da sicer uspešni kulturniki, rinejo noter?

  • Avatar skeptik
    skeptik 13:37 28.oktober 2022.

    Če oddaš kandidaturo na nezakonit način, se nimaš kaj pritoževat. Spet en papak, ki so ga "prijatelji" porinili v te politične igrice. Patrik, drži se raje dirigentske palice.