Slovenija
34 ogledov

Zavrnitev ali premestitev?

Zaslišanje Alenke Bratušek Sergeja Hadner
V Bruslju danes krizni sestanki Junckerja s predsedniki političnih skupin. Popolna zavrnitev Bratuškove bi sestavljanje komisije dodatno zapletla. Jo bodo premestili na manj zahteven resor?

Po zadnjih informacijah v Bruslju bo končna odločitev o Bratuškovi jutri ob 19. uri, ko bodo o njeni kandidaturi odločali poslanci obeh odborov, odbora za energetiko in odbora za okolje. Glasovali bodo o dveh vprašanjih: ali je Bratuškova primerna za resor, za katerega je bila predlagana in ali je primerna za komisarko. Če poslanci glasujejo, da je primerna za komisarko, ji bo Juncker poiskal nov resor.

Glasovanje o Bratuškovi so, neuradno, zahtevali koordinatorji, ki so predstavniki političnih strank v odborih. Sami soglasja kot kaže niso mogli doseči, po neuradnih informacijah so bili za zavrnitev predstavniki vseh političnih skupin, razen Alde.

Rošade v ekipi

"Junckerju ne preostane drugega, kot da spremeni predlagano komisarsko ekipo," ocenjujejo v Bruslju. Predsednik prihodnje Evropske komisije (EK) bo imel danes več kriznih sestankov s predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu (EP). Po zadnjih informacijah bodo iskali rešitev za celoten paket spornih kandidatov. Trenutno jih je skupaj z Bratuškovo v čakalnici šest.

Alenka Bratušek je zaslišanje opravila preslabo, da bi dobila podporo pristojnih odborov. Poslanci so ji očitali slabo poznavanje področja energetike, slabo vizijo glede vodenja resorja, Bratuškova pa poslancev ni prepričala niti glede (ne)spornosti svejega imenovanja za komisarsko kandidatko. Ob strani ji stojijo le poslanci njene politične skupine Alde, ki menijo, da so domače politične intrige dodatno poslabšale potek zaslišanja.

Iščejo žensko

Bratuškovi naj bi ponudili lažji resor, saj bi njena popolna zavrnitev še dodatno zapletla situacijo. "Če bo Bratuškova zavrnjena, bo moral Juncker iskati drugega komisarja. Biti mora ženska. Koga lahko  Slovenija ponudi?" sprašuje poslanec Zelenih Claude Turmes

Kupčkanje z ženskimi kvotami

Usoda Bratuškove je odvisna tudi o odločitve poslancev glede španskega kandidata  Miguela Ariasa Canete, ki mu poslanci očitajo navzkrižje interesov. Če bodo Caneto zavrnili in Španija za novega komisarja ponudi žensko, bo Junckerjeva težava z žensko kvoto rešena. Nov resor pa morajo najti tudi za madžarskega kandidata Navracsicsa, glede katerega so poslanci ugotovili, da je lahko komisar, vendar ne za področje kulture in izobraževanja, kot je bilo sprva predvideno. v Bruslju se že pojavljajo špekulacije, da bi ta resor lahko ponudili Bratuškovi.

Komentarjev 12
  • KLOBO 12:47 07.oktober 2014.

    Martina Valenčič, ljubljanska kandidatka za županjo in žena samooklicanega kralja SLO imata precej skupnega, njun IQ je na nivoju temperature v jutranji jesenski rosi. Sem pa prepričan, da jo Valenčičeva malenkostno le prekaša. Valenčičevi se da vsaj dopovedati, da Bandera ...prikaži več Rossa ni evropska himna, Bratuška pa evropskim poslancem dopoveduje, ti se ji pa smejijo, da naj bi bila prav ta pesem ponos EU !! takšna primitivna ženščurina je lahko ponos murgeljskim talibanom, vsak Slovenec pa se v tem času, ko se je pred evropskim avditorijem razgalila ta primitivka, raje kam skrije, da ga Evropejci ne sprašujejo, če je to vse kar imate v SLO !!

  • KLOBO 12:45 07.oktober 2014.

    in ne samo don palček, Bratuška ima podporo vseh kumrovških medijev od Dela, Dnevnika, Večera, ki so jo povzdigovali v nebo, s tem pa si je sama postavila ogledalo in vsak pameten Slovenec lahko vidi, zakaj je SLO tam , ...prikaži več kjer je, v p.. ma in še dlje !!

  • KLOBO 12:41 07.oktober 2014.

    Vsi dobro vemo, da bi bila za ta resor edina primerna in strokovno na nivoju , bivša evro-poslanka Jordan Cizeljeva, je dr. nuklearne tehnologije in sposobna ženska, ženska z vizijo, po vrhu tega pa še prava ženska, ki ne bo ...prikaži več sramotila SLO. Problem pa je ker hočejo levaki poslati v Bruselj nekoga, ki je izšel iz kumrovške in Murgeljske šole, v tem paketu pa ni pametnih žensk, je le ološ, ki ni primeren niti za snažilko !!