Slovenija
41 ogledov

Zažgejo jih za 30 tisočakov

Požigi zabojnikov se pogosteje pojavljajo v mestnem jedru, blokovskih naseljih i Žurnal24 main
Zabojniki za smeti. Vsak mesec jih zaradi nepazljivosti in objestnosti zgori pet.

"V zadnjem obdobju je bilo res več požigov zabojnikov za smeti. Tako kot vsako leto je tega nekoliko več ob novoletnem času, verjetno zaradi petard. Dejstvo je, da so zabojniki plastični, torej petarda ali tleči cigaretni ogorek povzroči požig zabojnika," povedo na Komunali Koper.

Škoda
Izračun
. Cena 1.100-litrskega zabojnika za smeti je okoli 400 evrov. Če vsak mesec zagori pet zabojnikov, v zadnjih treh mesecih leta pa 30, to znese 75 zabojnikov na leto. Obalne komunale so s tem oškodovane za 30 tisoč evrov.

Petkrat na mesec
Kot nam pojasni Sandi Jugovac, vodja gasilske preventive na Gasilski brigadi Koper, požige plastičnih zabojnikov opažajo čez vse leto, nekje pet na mesec. Največ jih je oktobra, novembra in decembra ter v prvih dneh po novem letu. Od oktobra so posredovali kar 30-krat. "Poleg nepazljivosti občanov z gorečimi odpadki gre najverjetneje za mladostniško razposajenost s pirotehničnimi sredstvi," pravi Jugovac in dodaja, da so lahko zaradi takšnih manjših intervencij ob nujnejših dogodkih kadrovsko manj kompletni.

Splošna nevarnost
Podjetje Komunala Koper sicer vsak požig zabojnikov prijavi na policijo; če storilca najdejo, mora ta plačati stroške menjave, drugače pa jo krije Komunala Koper. Na Policijski upravi Koper pravijo, da so samo decembra na območju Obale obravnavali devet takšnih primerov, za požig treh zabojnikov s pirotehničnimi sredstvi v okolici koprske banke pa jim je uspelo najti storilca in so ga kazensko ovadili zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.