Slovenija
6 ogledov

Žbogar: Slovenija ima pripombe

Gordan Jandroković in Samuel Žbogar. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da Slovenija še preučuje zadnji predlog evropskega komisarja Ollija Rehna.

Žbogar je potrdil, da se še usklajujejo ter da bo Slovenija imela pripombe oziroma dopolnila glede predloga. O podrobnostih ni želel govoriti.

Hrvaška se ne premakne niti za ped

Po zadnjih besedah hrvaškega premierja Iva Sanaderja južna soseda ne namerava sprejemati kakršnihkoli kompromisnih predlogov. ''Malo bomo še razmislili, moramo slišati, kaj točno predlaga komisar, saj je izpostavil nekatere nove vidike, ki pa stvari bistveno ne spremenijo. Hrvaška bo tako vztrajala, da se vprašanje meje ne sme mešati z vprašanjem pristopnih pogajanj. Pri tem imamo tudi široko mednarodno podporo,'' je dejal Sanader. Enako vprašanje so naslovili na hrvaškega predsednika Stjepana Mesića. ''Slišali ste premierja. Mi vztrajamo pri svojem,'' je dejal Mesić.

Skrivnosten predlog tihe diplomacije
Rehn je nov predlog slovenski in hrvaški strani predstavil prejšnji teden. Podrobnosti ni želela razkriti nobena od strani. So se pa pojavile špekulacije, da predlog predvideva ločevanje vprašanja meje in blokade pristopnih pogajanj Hrvaške z EU. Po drugih namigih pa naj bi evropski komisar predlagal ad hoc arbitražo. Tako slovenska kot hrvaška diplomacija vztrajata pri dogovoru, da bodo podrobnosti predloga razkrili šele, ko se bodo uskladili. Rok, do katerega Rehn pričakuje odgovor, se sicer izteče danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.