Slovenija
1184 ogledov

Zbogom, državne pokojnine

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
1. januar. Ob denar bo več kot 14.000 upokojencev, ki ne bodo več izpolnjevali pogojev, ocenjujejo na MDDSZ.
34,8 milijona evrov je država lani odštela za državne pokojnine.

Država bo 1. januarja ukinila državne pokojnine, ki so jih do zdaj dobivali starejši od 65 let, ki nikoli niso plačevali socialnih prispevkov. Kot je že večkrat poudaril minister Ivan Svetlik, bodo pokojninsko blagajno očistili socialnih transferjev.

Prejemniki državnih pokojnin bodo po novem lahko zaprosili za denarno socialno pomoč in varstveni dodatek, kar bo na mesec skupaj naneslo 450 evrov, torej precej več kot prejemniki državnih pokojnin dobivajo zdaj – državna pokojnina namreč znaša dobrih 181 evrov.

Za pare prag 675 evrov

Cenzus. Prihodek samske osebe, starejše od 65 let, ki bo želela dobiti varstveni dodatek in socialno pomoč, ne bo smel presegati 450 evrov na mesec, prihodek para pa 675 evrov (skupaj s premoženjem in prihranki).

Državno pokojnino je po podatkih zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje aprila dobilo 15.554 starostnikov. “Naša ocena je, da bo prejemnikov po novem le še okoli tisoč, ker bo precej ljudi, ki so do zdaj imeli državno pokojnino, to izgubilo,” ocenjuje Davor Dominkuš z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ).

Bodo pa nekateri, ki so bili do zdaj brez osebnih prejemkov, dobili več denarja; izboljšalo se bo zlasti za samske starejše ljudi, ki so najbolj izpostavljeni tveganju revščine. Za pare, kjer ima eden relativno visoko pokojnino, pa bo šlo na slabše,” dodaja Dominkuš. Kot je zapisano v uvodnem delu nove socialne zakonodaje, bo ljudem, ki bodo izgubili državno pokojnino, “socialna varnost zagotovljena iz drugih virov – od tistih, ki jih morajo preživljati, s premoženjem, prihranki ...”

Jaz sem bila samo dva meseca odvisna od moževega denarja, pa sem rekla: nikoli  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Problem državne pokojnine je ta, da se je do zdaj nanašala na posameznika, ne pa na gospodinjstvo,” pojasnjuje Dominkuš. To pomeni, da je bila do tovrstne pokojnine do zdaj upravičena tudi denimo gospodinja, ki nikoli ni bila zaposlena, mož pa je prejemal visoko starostno pokojnino.

Ko bomo po novem preverjali upravičenost, bomo recimo ugotovili, da ima mož hišo, ki presega nepremičninski cenzus, in pokojnino 1.500 evrov. Potem glede na minimalni dohodek družine gospa ne bo več izpolnjevala pogoja za pokojnino in jo bo izgubila,” še ponazarja sogovornik.

Komentarjev 2
  • kapibara 09:49 24.december 2015.

    Le koliko pa je nepremičninski cenzus na osebo.. ??

  • kapibara 09:47 24.december 2015.

    450 na mesec, za NEDELO !!!!.. boga reva v Muri , celo življenje Garala na normo, pa 445 penzije.. HALO..